Els casos de galteres es disparen i Salut ha d’adoptar mesures extraordinàries

Durant el que portem d’any ja hi ha hagut més quadres -disset- de parotiditis confirmats que en tot el 2017, per això caldrà administrar una vacuna extra a aquell qui hagi estat en contacte amb un afectat

-
-
El ministeri de Salut no ha tingut cap més remei que admetre que els casos de galteres s’han disparat i que cal adoptar mesures extraordinàries per evitar que la malaltia vírica proliferi. Només en el que va d’any ja hi ha hagut més casos (17) que en tot el 2017. Per aquest motiu es recomana una dosi suplementària de la vacuna triple vírica per a totes aquelles persones que hagin estat en contacte amb un cas detectat.

Veient com anaven apareixent casos de parotiditis -la denominació científica de les galteres-, el ministeri ha hagut de reaccionar anunciant “mesures addicionals per minimitzar el risc de patir la malaltia i reduir el màxim possible l’aparició de casos secundaris”. Salut ha acordat que per als contactes directes de persones diagnosticades de galteres (contactes laborals, companys d’activitats extraescolars, familiars...) es valorarà la recomanació d’una dosi addicional de la vacuna triple vírica (xarampió, rubèola i parotiditis). 

Aquesta vacuna, tal i com s’explica en un comunicat emès pel Govern, ja està inclosa al calendari de vacunacions amb dues dosis, una als 12 mesos i l’altra als tres anys, i per tant la recomanació de la tercera dosi només és per a les persones que es considerin de més risc de patir la malaltia. En aquest sentit en el cas que en un mateix centre educatiu hi hagi tres casos de galteres confirmats es valorarà l’administració d’una dosi addicional de la vacuna triple vírica als alumnes i el personal del centre educatiu. 

Aquesta mesura ha estat implementada en altres països en situacions similars i s’ha vist que tot i que no garanteix una protecció al cent per cent, sí que s’ha demostrat que és segura i útil per al control de l’extensió de la malaltia. Per tal de facilitar la vacunació, el ministeri ha previst que els contactes escolars siguin vacunats en els mateixos centres, sempre amb avís escrit i autorització dels pares, i que la resta de contactes puguin rebre la vacuna als centres d’atenció primària. Una malaltia altament contagiosa i encara que benigna, sempre es pot complicar

La parotiditis epidèmica és una malaltia vírica contagiosa que es caracteritza per la inflamació d’una o més glàndules salivals, generalment les paròtides i que sovint va associada a febre i dolor en la zona inflamada. Normalment es tracta d’una malaltia benigna i autolimitada, però a vegades pot haver-hi complicacions, sobretot en persones adultes. Les complicacions més freqüents són la inflamació de testicle en el cas dels nois i d’ovari en el cas de les noies. 

La prevenció d’aquesta malaltia es fa mitjançant la vacunació, i el protocol d’actuació preveu un seguit de mesures preventives, com la declaració urgent de qualsevol sospita de galteres a l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut. Així, en els casos de sospita es fa l’aïllament respiratori del cas, s’alerta el personal sanitari i s’informa i es fa un seguiment epidemiològic dels contactes del malalt. 

Etiquetes

-

Relacionat

Tercer cas de galteres en menys de dos mesos, ara al Lycée
-

Relacionat

Detectat un cas de galteres en un centre escolar d’Andorra la Vella

Comentaris

Trending