Els autònoms podran cobrar una prestació de 540 euros un cop reprenguin l’activitat

L’ajuda s’incorporarà a la segona llei òmnibus amb esmenes per part dels grups de la majoria i se suma als 1.083 euros durant el temps de tancament que ja figurava al text inicial

Jover i Gallardo, durant la roda de premsa.
Jover i Gallardo, durant la roda de premsa.

La segona llei òmnibus inclourà una prestació de 541 euros pels autònoms que podran cobrar un cop s’aixequi l’obligació de tancar els seus negocis. Aquest canvi se sumarà a l’ajuda equivalent al salari mínim (1.083 euros) que ja estava contemplada al projecte legislatiu tramès pel Govern al Consell General i s’introduirà mitjanant les esmenes que han presentat els grups de la majoria, igual que un altre canvi: el fet que els autònoms que siguin a la vegada assalariats o pensionistes també puguin beneficiar-se d’aquestes mesures, a diferència del que indicava el text original.

Així ho ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en una compareixença centrada, justament, a explicar les diferents iniciatives que la llei de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2 preveu per a treballadors per compte propi i empreses. En total, ha remarcat, 21 d’aplicables als primers i 11 als segons. “Impliquen un paquet econòmic molt important i han de permetre aguantar mentre no es reprengui una activitat normalitzada”, ha defensat.

Un dels punts estrella és la prestació equivalent al salari mínim (1.083,33 euros) per aquells autònoms l’activitat dels quals hagi quedat suspesa, tant obligatòriament per decret de Govern com voluntàriament, o que estigui sotmesa a un règim de guàrdia o permanència. Inicialment, d’aquesta no es podrien beneficiar aquells que també siguin assalariats a alguna empresa o estiguin cobrant una pensió, fet que havia provocat queixes. Això es canviarà i es farà que sigui compatible tenir les dues condicions.

Es farà via les esmenes presentades pels grups de la majoria, que també inclouen una altra aportació important: una prestació de 541,5 euros que podran tenir un cop s’autoritzi a obrir l’activitat i fins que es normalitzi la situació, fet que haurà d’establir-se mitjançant un decret de Govern. “És una proposta que creiem prou important”, ha indicat Gallardo que, però, no ha volgut desgranar més detalls sobre altres canvis que es puguin produir en el text durant el treball en comissió, que ha començat aquest vespre i que finalitzarà demà.

El ministre també ha desgranat altres mesures de la llei que haurien de beneficiar els autònoms, com ara la possibilitat que, en cas de ser aïllats o, directament, diagnosticats amb la Covid-19, podran accedir a la baixa per accident laboral, molt millor remunerada que la mèdica. A banda, si pertany al col·lectiu sanitari, percebrà el 100% de la prestació que li correspongui segons el seu nivell de cotització des del primer dia, i no únicament el 66%. També ha recordat mesures com les carències en les hipoteques o els descomptes del 20% en els lloguers.

Comentaris (6)

Trending