Els afectats per un ERTO tindran un certificat per presentar davant bancs i propietaris

El ministeri de Presidència, Economia i Empresa l’expedirà i servirà a l’hora de demanar la reducció de lloguer i la carència en el pagament de les hipoteques a què es poden acollir

Treballs aquest dimarts a l'avinguda Francesc Cairat.
Treballs aquest dimarts a l'avinguda Francesc Cairat.

Els treballadors als quals la seva empresa els apliqui una suspensió temporal de contracte o bé una reducció de jornada disposaran d’un certificat que acreditarà aquesta situació. Amb ella podran demanar la reducció del 20% en el lloguer o la carència en el pagament de la hipoteca que estableix, en aquests casos, la segona llei òmnibus. Durant el temps en què estiguin en aquesta situació, només es cotitzarà la part d’assalariat a la branca de vellesa de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, fet que des del Govern s’entén que no ha de suposar un gran impacte per a la seva futura jubilació.

El Govern ha volgut detallar de forma més acurada la regulació de les dues figures que adapten a Andorra i amb un horitzó temporal la figura dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació: la suspensió de contractes i la reducció de jornada. En tots dos casos, el fet d’estar afectats per la mesura, donarà als assalariats la possibilitat de beneficiar-se d’un descompte del 20% en la quota del lloguer o si el que es té és un pis de propietat pel qual es paga hipoteca, demanar una carència de la mateixa. En aquest cas, caldrà acreditar que entre la quota i les despeses dels subministraments bàsics, el que es paga mensualment supera el 35% dels ingressos de la unitat familiar.

Des del Govern, que abonarà el 75% de la prestació, es defensa que s'ha volgut "preservar les rendes més baixes"

Per poder demanar aquests avantatges, els treballadors disposaran d’un certificat expedit pel ministre de Presidència, Economia i Empresa. Amb aquest document podran acreditar davant el propietari del pis on visquin o el banc la seva condició d’afectats per una mesura que, han recordat des del Govern, no es començarà aplicar fins al mes de maig. “A l’abril”, ha indicat el titular d’Economia, Jordi Gallardo, “les nòmines estan garantides”.

Des de l’executiu s’ha volgut remarcar que amb aquesta figura es farà una important aportació. De fet, de la prestació que cobrarà el treballador, n’assumirà un 75% i l’empresa un 25%. Ara bé, la reducció salarial serà més forta com més alta sigui la remuneració habitual. “Hem volgut preservar les rendes més baixes”, ha indicat Gallardo.

Ara bé, a banda de part del sou, els treballadors també perdran durant els mesos que duri la mesura, la part que l’empresa hauria de cotitzar a la branca de jubilació de la CASS. Sí que es pagarà la que correspon a l’assalariat. “Ho vam creure oportú perquè entenem que no tindrà un impacte important”, ha argumentat Gallardo, tot manifestant que “hem fet prevaldre donar més suport i liquiditat a les persones”. A banda, el portaveu de l’executiu ha indicat que si s’hagués optat per aportar també aquesta part de la cotització, hauria suposat més despesa per l’Estat que prefereixen reservar per si és necessària més endavant. “Volem ser capaços de tornar a intervenir financerament si fa falta”, ha afirmat.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending