Els advocats del ‘cas BPA’ decideixen recusar els fiscals en totes les causes obertes

Després d’analitzar els detalls que han anat rebent en relació a la trobada mantinguda entre Alberca i Aguado i consellers de la coalició governamental han decidit ampliar la petició

-
-
Els advocats defensors dels processats en la causa general del ‘cas BPA’ han decidit sol·licitar al Consell Superior de la Justícia (CSJ) que apartin els dos fiscals que van participar en la reunió amb consellers de la coalició governamental de totes les causes que tinguin a veure amb la judicialització de la crisi bancària. Inicialment, només s’havia sol·licitat que es deixés Alfons Alberca i Borja Aguado fora de la causa general.

Els juristes han anat analitzant els detalls que han anat rebent en relació a la trobada reconeguda per alguns dels propis consellers i cada vegada tenen més clar que la irregularitat és manifestament flagrant i que els dos integrants del ministeri públic buscaven suposadament cercar un canvi legislatiu per tal de poder garantir l’acusació que està formulant no només en la causa general sinó en altres derivades del cas. Escoltes telefòniques incloses especialment en causes judicials són la base, en múltiples casos, dels processos oberts.

En aquest sentit, les fonts consultades han indicat que s’ha demanat, per tant, que es donin per recusats el fiscal general i el fiscal adjunt no només en la causa general sinó també en totes aquelles causes que s’estan instruint o que estiguin en fase ja de vista oral. Però també aquells casos en què s’està denunciant vulneració de drets fonamentals, que s’estan tramitant per procediments urgents i preferents però que, curiosament, s’estan alentint de manera forçada pels tribunals.

Justament, aquestes vulneracions denunciades tenen a veure, totes, amb el fet que el sumari contingui les escoltes telefòniques que el Tribunal Constitucional (TC) va avalar que s’haurien d’extreure. Entenen ara els advocats defensors que si els fiscals van intentar modificar la llei per poder esquivar la resolució del TC, no són els més indicats per participar en cap procés en què, justament, es demana que s’esporguin de la causa aquells elements que atempten contra la intimitat, com poden ser les escoltes telefòniques que el ministeri públic vol conservar a qualsevol preu.

De moment no hi ha notícies sobre la represa de la vista oral de la causa general, amb la qual cosa s'hauria de reiniciar dilluns i, si no hi ha cap decisió abans del poder judicial, amb relleu de fiscal

Vuit dels lletrats defensors ja van denunciar aquest dilluns que la situació és molt greu i que “la separació de poders està molt en entredit”. En una compareixença pública que es pot consultar íntegrament sota d’aquestes línies, els advocats van explicar quins són els canals legals que la normativa andorrana estableix per tal de garantir la bona relació dels diferents poders de l’Estat. I van recordar que tothom, inclosa la fiscalia, està sotmès al principi de legalitat i, per tant, a l’escrupolós respecte de la llei.    

Respecte de la continuació de la vista oral de la causa general, prevista per a dilluns de la setmana que ve, no hi ha res hores d’ara que faci pensar en un ajornament. Ni els advocats no tenen previst sol·licitar cap suspensió ni, per ara, el ministeri públic, que hagi transcendit, tampoc no ho ha demanat. Si la represa acaba sent un fet i abans no hi ha hagut cap decisió del Consell Superior de Justícia -que se sol reunir els dimecres-, ni Alberca ni Aguado, en principi, no podrien ser dilluns a la sala d’actes de Prada Casadet.

 

Comentaris

Trending