Eleccions repetides amb més facilitats pels residents espanyols que ja van votar a l’abril

Les persones que van fer la petició de la documentació electoral la rebran ara de forma automàtica

Es podrà votar presencialment a l'ambaixada espanyola
Es podrà votar presencialment a l'ambaixada espanyola

El 10 de novembre, els residents espanyols tornaran a ser cridats a les urnes per a unes noves eleccions generals, fruit del fracàs en la formació de Govern a Madrid. Els comicis presentaran un funcionament, pel que fa als expatriats que viuen a Andorra, molt similar als dels comicis de l’abril, tot i que amb alguna petita diferència. La principal és que, en ser una repetició, aquells electors que demanessin el vot pregat, no ho hauran de tornar a fer i rebran tota la documentació necessària per al sufragi, principalment les paperetes de les diferents forces polítiques automàticament.

El sistema tradicional del vot pregat que funciona des de fa uns anys –després d’un canvi legislatiu que va aixecar força polseguera entre els residents espanyols a l’estranger- implica que, en primer lloc, l’elector rep via carta una comunicació on se l’informa de la celebració dels comicis i que, si hi vol participar, ha de sol·licitar que se li enviï la documentació necessària. Això implica o bé fer una petició per correu o, ja els darrers anys, un tràmit via telemàtica. Aquest sistema, però, havia provocat en moltes cites electorals que la participació fos molt reduïda entre els expatriats.

De cara al 10 de novembre, però, la situació canviarà lleugerament. El 2016, després que es produís una situació similar, els partits polítics espanyols van acordar un canvi de la Llei Electoral per reduir la despesa que generés una nova repetició de comicis. Un dels canvis més transcendentals va ser la reducció de la campanya a només vuit dies, però també es va variar el funcionament del vot pregat per aquells electors que haguessin participat en la votació anterior, en aquest cas, la de l’abril.

Per tant, tots aquells que ho van sol·licitar -4.091, segons les dades facilitades pel cònsol general, Antonio Prats-, rebran directament al seu domicili les paperetes sempre i quan continuïn inscrits al cens. Per aquells que en el seu dia no ho demanessin, es manté el sistema habitual: comunicació inicial via carta perquè es faci la petició i arribada posterior de la documentació.

Un cop es tingui, l’elector tindrà dues opcions per exercir el sufragi. La primera, enviar el vot per correu fins al dia 5 de novembre. La segona, fer-ho de forma presencial a l’urna que es tornarà a instal·lar a l’ambaixada. Inicialment, aquesta estarà els dies 6, 7 i 8, però es podria ampliar si així ho estima oportú la junta electoral central en funció del desenvolupament del procés. Prats recorda que a les darreres cites electorals –les generals de l’abril i les autonòmiques i europees del maig-, les dependències diplomàtiques es van acabar obrint també el dissabte i el diumenge perquè la resolució de les impugnacions presentades havien endarrerit l’enviament de la documentació.

A les generals de l’abril, de les 4.091 persones que van fer el vot pregat –d’un total de 23.176 censades-, 3.306 van acabar exercint el seu dret a sufragi. Prats entén que, malgrat que es tracti d’una repetició electoral, la xifra es mantindrà en uns paràmetres similars i no hauria de registrar una davallada. En aquest sentit, recorda que així va succeir el juny del 2016, amb la repetició dels comicis celebrats el desembre del 2015.

Comentaris

Trending