Un sistema electoral que només defensen Demòcrates i Liberals

Tret de ‘taronges’ i ‘blaus’, la resta de formacions que es presenten als comicis consideren que cal fer canvis per guanyar “proporcionalitat i representativitat” i posen sobre la taula el debat de les llistes obertes

Un ciutadà dipositant el vot a l'urna
Un ciutadà dipositant el vot a l'urna

Els sistema electoral actual només convenç totalment dos dels sis partits que es presenten als comicis: Demòcrates i Liberals. Als seus programes no hi ha cap referència a modificar res en aquest sentit, posició contrària a l’expressada per la resta de formacions. PS SDP +, Concòrdia i Acció posen en relleu la necessitat de guanyar “més proporcionalitat i representativitat” i, fins i tot, els socialdemòcrates parlen d’obrir el vot als residents a les comunals. Totes, juntament amb Andorra Endavant, proposen avaluar la implantació de les llistes obertes.

El programa de l’aliança entre PS i Progressistes SDP apunta la voluntat de modificar la Llei del règim electoral i del referèndum “per tal que, tant l’assignació dels dos escons al Consell General provinents de les llistes territorials com el sistema d’elecció dels representants comunals responguin a criteris de proporcionalitat, fent més representativa la voluntat de l’electorat”. Sobre les comunals, indiquen que hi ha la voluntat d’estudiar la modificació de la Constitució per permetre el vot dels residents, sempre que els respectius Estats d’origen també ho avalin pels nacionals andorrans que visquin allà.

En el seu programa, Acció apunta la voluntat de modificar la Llei del règim electoral i del referèndum “per disposar d’un sistema més proporcional i representatiu”, tot i que no especifica les possibles modificacions. També deixa clar que “obrirem el debat per a l’establiment de llistes obertes”.

També aposta per introduir importants canvis en el sistema electoral Concòrdia. I, en aquest cas, afecten també els comicis comunals. Pel que fa a les generals, el focus se centra en les llistes territorials, on es considera que no és justa la fórmula actual de tot pel més votat. Així, la formació vol fer que es presentin “persones i no partits” i que siguin escollides les dues amb millor resultat. En cas de renúncia d’algun elegit, entraria la tercera en nombre de suports. Pel que fa als comuns, es vol un sistema totalment proporcional, eliminant la regla de donar la meitat de consellers directament a la llista més votada. D’aquesta forma, “es pot arribar a tenir governs de coalició també a les corporacions parroquials.

Per la seva banda, Andorra Endavant també considera que cal canviar el sistema electoral per aconseguir una millor representació proporcional i que “els votants exerceixin una influència en l’elecció dels candidats”. La seva proposta és “impulsar les llistes obertes”. En certa forma, la idea és retornar a l’antiga fórmula que s’aplicava a Andorra abans de l’aprovació de la Constitució.

En canvi, ni Demòcrates ni Liberals posen res al seu programa sobre el sistema electoral. Fonts dels dos partits consultades per Altaveu confirmen que no hi ha cap intenció de modificar res perquè ja el consideren correcte.

Comentaris (2)

Trending