Pere López deixa el Consell General per facilitar la renovació de lideratge al PS

Reconeix que el resultat electoral li ha deixat amb “l’energia a zero” i no podria “ocupar un càrrec d’aquesta responsabilitat”, que passarà a Pere Baró, menter que el congrés de maig haurà de servir per escollir una nova executiva on ni ell ni Gerard Alís continuaran

Gerard Alís i Pere López compareixen en roda de premsa per fer balanç de les eleccions.
Gerard Alís i Pere López compareixen en roda de premsa per fer balanç de les eleccions. Gabriel Pérez

Pere López no tornarà a ser conseller general. El líder del Partit Socialdemòcrata ha renunciat a l’escó aconseguir el passat diumenge en les eleccions generals, que van suposar, cal recordar, una forta patacada per a la formació. Segons ha explicat, després dels resultats obtinguts, “la meva energia per una tasca tan important com representar el poble andorrà és ara mateix zero i no vull ocupar un càrrec per ocupar”. D’aquesta forma, qui es convertirà en parlamentari serà Pere Baró, número 4 de la llista nacional.

La decisió de López es va comunicar al comitè directiu, que va apostar per un fort hermetisme. Fins i tot, les fonts consultades per Altaveu van apuntar cap a una tàctica diferent. La realitat, però, és que López considera que, ara, no ha de continuar com a càrrec electe. Que ha de fer un pas al costat. Així ho va indicar i ho ha formalitzat aquest matí. Per tant, qui salta al Consell és Pere Baró.

És el primer pas, doncs, d’un procés de renovació dels lideratges a la formació que ha de tenir la seva data clau en el congrés que s’ha de celebrar, previsiblement el 20 de maig. De fet, es tracta d’avançar la cita ordinària que s’havia de celebrar al juny. “Dues o tres setmanes que, en el moment actual, són importants”, ha apuntat López. Serà allà on s’hagi de presentar una llista per encapçalar l’executiva -o més, com ha apuntat el primer secretari, Gerard Alís, i que després els militants elegeixin-.

“La meva energia per una tasca tan important com representar el poble andorrà és ara mateix zero i no vull ocupar un càrrec per ocupar”, ha explicat el fins ara líder socialdemòcrata

El que està clar és que cap dels dos en formarà part. López ni prendrà possessió com a conseller general. Així ho va anunciar als membres del directiu durant la reunió de dimarts, tot demanant “com a favor personal” discreció fins a poder comunicar-ho personalment en la roda de premsa celebrada aquest dimecres. I en aquesta ha explicat que ha signat la renúncia al càrrec assolit diumenge, un dels tres consellers generals assolits per la formació.

Ho ha fet remarcant prèviament que “no soc persona de rendir-me” i recordant que “ja vaig estar al capdavant en un moment en què el partit estava malament i ho vam tirar endavant”. Ara, però, “el meu nivell d’energia és zero” i, per tant, considera que “no seria honest ocupar un càrrec d’altíssima responsabilitat” en aquestes condicions.

D’aquesta forma, López posa fi a una llarga trajectòria política. Va començar com a conseller comunal a la minoria de la Massana, després de les eleccions del 2007. El va deixar el 2009 per incorporar-se a Govern com a ministre de Finances, durant els dos anys de mandat socialdemòcrata. Justament, després de les generals del 2011, i abans de deixar l’executiu, va ocupar durant uns dies el càrrec de cap de Govern en funcions, fins a l’elecció de Toni Martí. Ja el 2015, seria cap de llista del PS i entraria al Consell General, on ha estat president del grup parlamentari socialdemòcrata les dues darreres legislatures. Una trajectòria, durant la qual ha volgut defensar, “sempre he volgut donar el millor de mi mateix”.

Ara, ha apuntat, “necessito, des d’un punt de vista personal un cert procés de distància, de poder dedicar-me a altres qüestions”. Així, ha deixat clar que “sempre estaré a disposició del partit per allò que pugui venir, col·laborant com a militant en la defensa del projecte, sense estar en una primera línia en la qual no tinc la força per estar”. També s’ha mostrat convençut que el seu substitut al Consell General, Pere Baró, “farà aquesta tasca com correspon, amb màxima energia, dedicació i voluntat”.

I, paral·lelament, el PS ha de caminar cap a la seva renovació. S’aprofitarà el congrés ordinari que ja tocava el juny -finalment avançat al maig- i caldrà apostar per cares noves. Ni López ni Alís, que tampoc continuarà a l’executiva, han volgut citar noms, però sí que han indicat que “vam percebre que hi ha gent amb ganes de fer-ho”. I el més important, també estan capacitades. “Hi ha gent molt preparada, molt capaç de fer el pas. Tinc l’absolutament convenciment que no només és un nom sinó varis”, ha assegurat López.

Al comitè directiu també es va fer una primera anàlisi dels resultats electorals. Molt per sobre, ja que encara “no hem tingut prou temps”. Alís ha volgut destacar que “hi ha un vot majoritari pel canvi però no l’hem sabut aglutinar; hem de mirar per què”. A la vegada, ha defensat que “seguim creient que tenim un projecte sòlid i el millor per a la ciutadania; vàlid per fer l’alternança”.

Etiquetes

Comentaris (35)

Trending