Només Demòcrates i Liberals parlen obertament de regular la producció de cànnabis terapèutic

Acció contempla legislar l'ús terapèutic d'aquesta substància, no parla directament del cultiu, i la resta de formacions no en fan cap referència explícita tot i que en algun cas ho insinuen

Una planta de cànnabis amb un investigador en primer terme.
Una planta de cànnabis amb un investigador en primer terme. IRTA

Va ser el febrer del 2020, just abans de l'esclat de la pandèmia, quan la ministra d'Agricultura i Medi Ambient va anunciar que s'estava estudiant introduir el cultiu de cànnabis terapèutic per diversificar el sector agrícola. L'Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) es va fer seva la proposta com un ferro calent i des de llavors hi confia com a forma d'obtenir nous ingressos per al sector primari com a alternativa al tabac.

 

Amb un estudi de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, l'IRTA, a la mà avalant les opcions de futur del cultiu especialment destinat a la indústria farmacèutica el Govern va arribar a contractar els serveis del bufet Roca Junyent per assessorar en la redacció de l'avantprojecte de llei per regular-ne la producció. Tanmateix, la decisió final es va deixar en mans del proper executiu.

Ara amb els programes a la mà de les sis forces polítiques que concorren a les eleccions, es fa palès que només els partits que han format part de la majoria els darrers 4 anys preveuen explícitament tirar endavant aquesta proposta. Més concretament Demòcrates proposa “promoure la llei del cànnabis terapèutic per ajudar a la reconversió de tot el sector agrícola i ramader”.

Liberals, per la seva banda, fa un pas més i no només parla d'apostar “pel projecte de cànnabis terapèutic i cosmètic del més alt nivell” sinó que també afegeix en el paquet “l'exploració genòmica varietal”. Acció no queda clar si regularà el cultiu o només l'ús la substància per a usos medicinals, ja que la seva proposta apareix en l'apartat de Salut i Pensions amb aquestes paraules textuals “Regularem l'ús del cànnabis medicinal” i en les propostes sobre Agricultura preveuen la diversificació del sector primari “fomentant la implementació de nous cultius” però no especifica quins.

Ni PS SDP +, ni Concòrdia, ni Andorra Endavant parlen del cànnabis en els seus programes; ni de regular-ne el consum medicinal ni de cultivar-lo per usos farmacèutics, tot i que sí hi ha alguna insinuació.

Ni PS SDP +, ni Concòrdia, ni Andorra Endavant parlen del cànnabis en els seus programes; ni de regular-ne el consum medicinal ni de cultivar-lo per usos farmacèutics, tot i que sí hi ha alguna insinuació. La coalició socialdemòcrata no té cap punt exclusiu que parli d'Agricultura i Ramaderia, però sí que en fa esment dins de Medi Ambient i Transició Ecològica. Preveu impulsar el sector primari “com agent de protecció i conservació del patrimoni natural” i parla de manera genèrica de la necessitat de “substitució del cultiu del tabac”.

Una cosa similar passa amb Concòrdia que contemplen estudiar “noves polítiques de subvencions públiques per al sector agrícola i ramader que permetin enfortir-ne la perdurabilitat econòmica i la sostenibilitat”. Finalment, Andorra Endavant insinua la legalització del cultiu de cànnabis perquè defensa les demandes de l'APRA, però no en parla directament: “pensem que les propostes de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra eren legítimes i fàcils de posar en marxa per incentivar la ramaderia, que és un sector molt sacrificat. Per convenciment, si guanyem les eleccions modificarem el marc legislatiu en aquest sentit”.

 

Comentaris (11)

Trending