Montaner: “Si aturem el projecte de Grífols hauran de pagar els qui han signat el pacte de socis”

La cap de llista d'Andorra Endavant ha tornat a advocar per una llei de responsabilitat política i s'ha iniciat una recollida de signatures per mostrar el rebuig al projecte, l'objectiu de la qual és entrar a Govern 3.000 firmes

Carine Montaner en la reunió de poble a Ordino
Carine Montaner en la reunió de poble a Ordino Albert Sanjuan

Andorra Endavant ha celebrat aquest dimarts la reunió de poble a Ordino per presentar la llista territorial encapçalada per Jordina Bringué, com a número 1, i Eva Font, de 2. El centre de recerca en immunologia que vol tirar endavant Grífols ha estat ben present en les al·locucions de les candidates, però també de la quarantena d’assistents que hi ha assistit. La candidata a cap de Govern, Carine Montaner, ha parlat de la necessitat d’una llei de responsabilitat política per tal que si s’atura el projecte qui n’assumeixi els costos siguin qui han signat el pacte de socis i no l’Estat.

La formació inicia una recollida de signatures per mostrar el seu rebuit al projecte de Grífols i espera entregar-ne a Govern 3.000

Quarta i darrera reunió de poble d’Andorra Endavant, que s’ha celebrat al Centre de Congressos d’Ordino. El projecte del centre de recerca en immunologia de Grífols que es vol alçar al Prat de la Farga ha estat present en el míting. Des del públic s’ha demanat de quina manera es podria aturar i el cost que suposaria per a l’Estat trencar el pacte de socis. En aquest sentit, cap de llista nacional, Carine Montaner, ha recordat que va acudir a la Batllia per anul·lar l’acord entre el Govern i la farmacèutica catalana, un pas que li van desestimar “perquè no estava legitimada”. Ha alertat dels perills que suposarà un laboratori P3 i, per aquest motiu, aposta per una llei de responsabilitat política. “Han de pagar els qui van signar el pacte i no l’Estat perquè el pacte sembla ciència-ficció”, ha deixat clar”. Insisteix que s’ha regalat el terreny durant 25 anys i critica els 200.000 euros anuals que el govern aportarà. Per mostrar el rebuig al laboratori, just avui s’ha iniciat una recollida de signatures amb l’objectiu d’entregar-ne 3.000 a Govern.

Assistents signant en contra del laboratori de Grífols
Assistents signant en contra del laboratori de Grífols

Andorra Endavant vol que l'Estat faci aportacions en un fons per garantir les pensions i que tothom cobri a partir del salari mínim

El tercer pagador per a tothom també ha estat una altra de les preocupacions, així com la reforma de la CASS o les cotitzacions dels autònoms, entre altres. Una de les assistents s’ha queixat que la càrrega fiscal augmenta, però “això no es veu reflectit en els serveis”. Montaner ha explicat que per fer sostenible el sistema de pensions s’han emmirallat en el model de Suècia i establir una pensió mínima “perquè les persones que han cotitzat 35 o 45 anys tinguin una prestació com a mínim al salari mínim”. No vol apujar les cotitzacions, sinó que l’Estat faci aportacions en un fons “que sigui ben gestionat i no s’inverteixi en actius tòxics que et facin perdre 50 milions d’euros”.

En l’àmbit de la salut, Carine Monatner ha tornat a reivindicar un canvi de lideratge en el SAAS, tenint en compte que el contracte del director general, Josep Maria Piqué, acaba a l’agost. “Manquen metges i infermers, tenim molts càrrecs intermedis i al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària tenim la piràmide invertida: molts càrrecs i poca gent fent la feina”, ha manifestat.

Els elevats preus de les residències i les llistes d’espera també preocupen a les persones que avui s’han acostat al Centre de Congressos. En aquest cas, la número u de la llista territorial, Jordina Bringuié, considera que a l’antic hotel Casamanya hi hauria d’haver anat un geriàtric i no el Ministeri de Medi Ambient. L’encaix amb Europa també ha suscitat alguna pregunta i Montaner s’ha tornat a mostrar contrària i defensa el model actual amb l’Acord duaner i poder mantenir controlada la immigració. També ha manifestat que té alguns documents que no deixen clar que amb l’acord d’associació no es toqui la fiscalitat.

Comentaris (2)

Trending