Acció remarca la necessitat de revisar la llei d’accessibilitat

La formació fa palès les mancances que hi ha a nivell legislatiu, així com l’endarreriment respecte a altres països en algunes accions per fomentar la universalitat dels espais i serveis

Agustina Grandvallet amb els candidats d'Acció a una de les rampes dels jardins de Casa de la Vall.
Agustina Grandvallet amb els candidats d'Acció a una de les rampes dels jardins de Casa de la Vall. Pilar Candel

Acció defensa que cal fer una revisió exhaustiva de la llei d’accessibilitat, “que és de l’any 1996”. Així ho assenyala la número tres de la llista nacional, Agustina Grandvallet, que fa palès les mancances que hi ha a nivell legislatiu i la necessitat de renovar tot el referent a la inclusió de les persones amb qualsevol tipus de discapacitat, per tal de fer els espais universals per tothom. De fet, també s’assenyala que hi ha un endarreriment important respecte a altres països.

“Cal actuar de manera més decidida perquè l’accessibilitat sigui universal”, assenyala Grandvallet. El primer seria aquesta revisió de la llei, a la qual encara li queden molts aspectes per recollir. La candidata d’Acció assenyala que des d’entitats de fora d’Andorra se’ls han comunicat algunes propostes que ja s’estan duent a terme a altres països i que al Principat també caldria implementar. Entre elles, començar a sancionar, o formar a les persones que treballen a obres i als arquitectes per poder fer un disseny universal.

Grandvallet explica que per poder fer aquesta revisió cal també comptar amb les persones de la federació, per tal de conèixer els seus neguits i les seves necessitats. Sobretot, per tenir en compte el concepte d’universalitat i el que això comporta. “Tot avança, inclús la discapacitat”, ha apuntat la candidata. Per tant, caldria, per exemple, comptar-hi amb aquests requisits quan es fa una obra nova. Així mateix, Grandvallet assenyala l’hospital com a infraestructura amb moltes mancances, “hi ha llocs on no es pot accedir, i això desespera”.

La importància de la revisió rau en el fet que no únicament les persones amb una discapacitat física tenen dificultats en alguns aspectes. “Un nen amb autisme, amb síndrome de Down o qualsevol malaltia minoritària també deriven en una discapacitat, també hi ha la visual, la cognitiva”, ha enumerat Grandvallet. Ha indicat, a més, que totes aquestes persones “sortim, treballem, som mares, pares, fem una vida totalment igual que els demés, però és menys autònoma perquè no ens deixen ser-ho”.

Etiquetes

Comentaris

Trending