El ‘tacògraf intel·ligent’ deixa fora de joc el sector del transport

El departament de Transports no ha fet els deures i les targetes andorranes no s’adapten als dispositius que són obligatoris per circular en tota la UE en vehicles matriculats a partir del 15 de juny

-
-
El sector del transport, sobretot el de mercaderies internacionals, treu foc pels queixals. També les empreses que venen els vehicles de més de 3,5 tones. Les targetes per a tacògrafs emeses per l’administració andorrana no s’adapten als aparells que són obligatoris per circular per tota la Unió Europea (UE) i que hagin estat matriculats a partir del 15 de juny, que és quan va entrar en vigor la normativa europea.

Els tacògrafs de nova generació, denominats popularment com ‘tacògrafs intel·ligents’, s’han imposat de manera obligatòria per als vehicles que surten a les carreteres europees i que com a molt aviat s’han matriculat a mitjan juny. L’esmentat dispositiu permet a les autoritats un control molt més exhaustiu dels vehicles. Pot arribar a tenir els vehicles geolocalitzats en línia cada tres hores. O fer el seguiment del repòs dels conductors, entre altres coses.

Resulta, però, que l’administració andorrana, segons diverses fonts, no ha fet els passos pertinents perquè les targetes que expedeix el país siguin compatibles amb aquests ‘tacògrafs intel·ligents’. Conseqüència immediata? Tots aquells vehicles de més de 3,5 tones que es dediquin al transport comercial internacional -sigui de mercaderies o de transports- i que estiguin matriculats al Principat després del 15 de juny no podran sortir d’Andorra. S’arrisquen a sancions importants per no anar equipats degudament segons les directrius europees si circulen en territori UE.

Conseqüència col·lateral? Empreses importadores i venedores de vehicles tenen camions en estoc sense poder matricular perquè ningú vol ara posar en circulació cap vehicle sabent que amb el problema que hi ha no el podrà utilitzar més enllà de les carreteres andorranes. Perquè, això sí, per circular per l’interior del país no hi ha cap problema. És igual que no hi hagi targetes que vagin bé als aparells. S’ha establert una altra mena de document substitutiu i endavant. El problema és amb el transport internacional.

La manca d’adaptació del Principat -quan se sabia de la situació almenys des de fa un any- seria un dels motius que hauria portat a no renovar Irene González com a directora de Transports

Diversos empresaris han reconegut l’existència de la problemàtica. Societats del transport de viatgers que acaben de matricular autocars admeten, per exemple, ser conscients de la situació. De moment destinen els nous vehicles al transport intern. El problema vindrà quan a l’hivern, amb l’increment del volum de feina i el trasllat de turistes des de punts de fora del país cap a Andorra, vulguis usar els darrers busos adquirits. Estaran a punt les noves targetes? Esperen que sí, però ara per ara tot són dubtes.

Per exemple, a Espanya, la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre s’ha encarregat de confeccionar les noves targetes necessàries per captar totes les dades o facilitar la connexió de les autoritats competents. A Andorra no s’ha fet cap adaptació. Les fonts consultades han assegurat que feia un any aproximadament que se sabia d’aquesta modificació, de l’entrada en vigor d’aquesta normativa europea, i que no s’ha fet la feina. De fet, han garantit també els consultats, aquest seria un dels motius pel qual no s’ha renovat la confiança en l’enginyera Irene González com a directora del departament de Transports.

Segons la normativa i els acords adoptats per Europa, si els vehicles, de mercaderies i de transport de viatgers, matriculats a partir del 15 de juny ja han d’anar equipats amb els dispositiu tacogràfics intel·ligents des del mateix moment que surten a la carretera, la resta de la flota, siguin de l’any que siguin, hauran d’adaptar-se abans del 2022 o el 2024 en funció de l’aparell amb el qual vagin equipats.

Malgrat les dificultats que estant tenint diferents empreses -tant de transportistes com de venda de vehicles- pel fet que els tacògrafs de tercera generació ja siguin els que dominen el sector del transport actual en l'entorn UE, el president de l'Associació de Transportistes, Juli Pérez, ha tret ferro a la qüestió. Ha reconegut que ni els 'tacògrafs intel·ligents' estan programats per incloure Andorra ni el Govern no té les targetes necessàries apunt, però hi ha una solució: continuar amb els tacògrafs de segona generació. Ja sigui mantenint els que es tenen o si es compren vehicles nous i ja equipats amb els aparells d'última generació, canviar-los pels anteriors.

L'Associació de Transportistes treu ferro a les dificultats, està convençut que l'executiu resoldre la problemàtica en breu i convida a continuar circulant amb els aparells de segona generació

Segons Pérez, no pot pas passar res ni que se circuli per les carreteres europees perquè "nosaltres no estem a la UE". Per a l'associació, no hi ha d'haver grans inconvenients. A més, assegura el president del col·lectiu, "el Govern ens consta que està parlant amb Madrid i amb Brussel·les i no crec que passi molt temps ara que retornem a l'activitat abans que ja ho tinguem tot solucionat". Pérez ha recordat que "ja quan es van imposar els tacògrafs de primera generació, nosaltres encara anàvem amb discs de paper". Per tant, ha explicat, quan s'arribava al Principat es canviava l'aparell més nou per l'antic que encara era útil al país.

Just es feia, doncs, el que ara la patronal afirma que no cal fer, que es pot anar amb el dispositiu vell encara arreu per molt que el vehicle estigui matriculat amb posterioritat al 15 de juny (en aquest sentit algunes de les fonts han afirmat que cal veure la data de comanda del camió o de l'autobús perquè es toleri un aparell o l'altre). També ha admès Juli Pérez que algun concessionari de camions està tenint problemes perquè els nous vehicles que li han arribat ja incorporen els tacògrafs de darrera generació i no es poden matricular al Principat perquè Andorra encara no té solucionada una qüestió que feia un any que sabia que havia de resoldre. Així ho han assegurat i ho han lamentat diversos transportistes.

Comentaris (8)

Trending