Assegurances Generals, intervinguda

L’AFA destitueix dos dels principals responsables de la companyia asseguradora arran d’un expedient que fa temps que està instruint per suposades múltiples irregularitats

-
-
La companyia Assegurances Generals està formalment intervinguda pel supervisor financer des d’aquest divendres. L’Autoritat Financera Andorrana (AFA) ha destituït dos dels principals responsables de la companyia -Amadeu i Jaume Calvó- i ha nomenat un nou administrador-interventor per gestionar una situació que feia temps que s’estava coent. El regulador tenia obert un expedient per suposades irregularitats greus a la firma i especialment a partir del mes de maig el control sobre l’empresa s’havia incrementat.

Suposadament, la intervenció és el resultat de la resolució de l’expedient. Responsables de l’AFA, acompanyats d’un saig i d’agents de policia s’haurien personat a primera hora d’aquesta tarda a la seu de la companyia, al carrer Sant Salvador d’Andorra la Vella, per comunicar la decisió i agafar el comandament de l’asseguradora. La mesura, d’extrema gravetat és, ara per ara, cautelar i provisional, i subjecta a recurs en un termini de deu dies hàbils davant el consell d’administració de la pròpia AFA. 

El supervisor ha comunicat al Govern la decisió d’intervenir l’empresa aquest mateix matí, poques hores abans d’executar la resolució

L’acció l’ha adoptat el supervisor financer i just abans d’executar-se, això sí, ha estat comunicada al Govern, que a preguntes de l’Altaveu ha declinat fer qualsevol valoració de la mesura -és la primera companyia d’assegurances que s’intervé, almenys des de la Constitució cap aquí- i ha remarcat la independència del regulador financer, que des de fa uns mesos ha incrementat les mesures de control del sector assegurador, al qual s’ha imposat també un règim legal molt més sever.

L’execució de les mesures acordades en el marc d’una resolució que ocupa una vintena de pàgines i que hauria de ser analitzades en les properes hores pels assessors jurídics d’Assegurances Generals per tal que facin les al·legacions pertinents s’ha dut a terme vers 2/4 de 3 de la tarda, mig hora abans que l’empresa tanqués les portes. En aquell moment, segons diverses fonts, hi havia poc personal i encara menys clients. L’època de l’any en què ens trobem i el dia escollit, a més a més, així ho haurien facilitat.

Més enllà de les mesures administratives i legals adoptades, se n’han pres d’altres de més pragmàtiques. Per exemple, canviar els panys de les portes d’accés per impossibilitar que els dos responsables fins ara de la companyia, el pare i fill Calvó, destituïts, puguin accedir a les instal·lacions de l’empresa. El màxim representant de la firma no es trobaria al Principat en el moment de la presentació de la comitiva de supervisió a les instal·lacions d’Assegurances Generals. A Andorra sí hi havia el vicepresident de la companyia.

Una comitiva formada per membres del regulador, un saig i agents de la policia s’han presentat a la seu empresarial a 2/4 de 3 de la tarda

Segons fonts del sector, s’hauria situat al capdavant de la companyia, de manera provisiona i com a administrador-interventor, Jordi Torrellas, que ha tingut càrrecs de responsabilitat, entre altres llocs, a BPA Assegurances i Financera d’Assegurances. El dia escollit per executar la mesura ha sorprès d’allò més. El que sí que és cert, segons les fonts, és que s’ha volgut fer just davant d’un cap de setmana per guanyar temps al temps i tenir dos dies sencers per estudiar accions a dur a terme. Es vol transmetre un senyal de normalitat i així s’hauria fet saber als empleats que restaven a la seu de la companyia quan s’ha fet l’operació. Es pretén minimitzar l’impacte que una acció com aquesta tingui entre els clients.

Dilluns els treballadors que han de retornar a la feina haurien estat convocats amb tota normalitat, com si d’una jornada més es tractés. Això sí, amb un nou responsable que haurà d’oferir les explicacions pertinents i haurà de donar les instruccions escaients, que en bona part derivaran d’allò que dicti l’AFA dirigida per Ramón López i amb Ateno Villar com a responsable-instructor de la divisió asseguradora. Villar seria l’home que especialment des del maig ha anat exigint documents i justificacions a Assegurances Generals. L’últim requeriment s’hauria respost dimecres. L’empresa s’ha negat a lliurar la comptabilitat des del 2008 com l’AFA pretenia atès que la llei no obliga fins molts anys després.

La intervenció ha agafat de sorpresa els dos màxims representants de la societat, que eren fora del país, i que havien notat un increment del control des del maig

En el sector assegurador, les nombroses anomalies que estaria protagonitzant suposadament Assegurances Generals eren d’allò més conegudes i debatudes. Diverses fonts han parlat de deutes i de problemes de liquiditat, més enllà d’altres presumptes il·licituds que s’escaurien en l’àmbit penal i que ara per ara no serien objecte, evidentment, d’un expedient administratiu, centrat més en directrius o la legalitat de productes oferts. A ningú no escapa, tampoc, per exemple, l’estrany robatori de què hauria estat víctima la companyia a l’inici del 2016, amb un accés a les instal·lacions del carrer Sant Salvador després de fondre els panys de les portes i foradant també de manera molt experta les caixes fortes.

Els darrers moviments amb la presumpta firma d’un acord d’entesa amb un grup inversor qatarià -Sama Global Investiment- segons les fonts, seria una mena de sortida endavant vistes les dificultats que estaria passant la companyia andorrana i sabedora dels problemes que li podrien venir al damunt. És cert, però, que seria un intent d’aconseguir una injecció de capital per mirar de reconduir l’empresa, creada el 1984.

L'acord amb la catarí Sama Global, del qual no n'estava al corrent l'AFA però sí almenys dos ministres de l'executiu, pretenia resoldre problemes de liquiditat

Fonts properes a la companyia han reconegut que l’AFA no estava al cas de l’operació amb els inversors catarins -malgrat que l’aval del supervisor és obligatori-, però també han explicat que sí que estaven al corrent d’aquest acord tant el ministre de Finances, Èric Jover, com el titular d’Economia i Empresa i vicepresident del Govern, Jordi Gallardo, que hauria fins i tot conegut personalment la persona que Sama Global Investment ha designat per tirar endavant una aliança que ara queda en entredit.

La intervenció de l’AFA hauria agafat totalment de sorpresa tant els màxims responsables d’Assegurances Generals com el sector en el seu conjunt. Fonts properes a la companyia han assegurat que hi havia una notable afectació en la família Calvó i que el millor dins del pitjor és que la mesura d’intervenció seria de caràcter provisional. Les fonts consultades han assegurat que tot just ara s’iniciava l’estudi legal de la resolució abans de l’adopció de qualsevol decisió i la presentació de qualsevol al·legació.

La companyia assegura que no té res a amagar, que de cometre alguna irregularitat no ha estat amb mala fe, i recorda que les normes no es poden aplicar de forma retroactiva

Fins ara, i segons que es pot llegir en la pròpia pàgina web corporativa de l’empresa, Assegurances Generals pertany a una sola família a l’excepció d’una petita part de capital adquirida per una societat d’assegurances búlgara anomenada Bul Ins. Assegurances Generals opera en el sector de les assegurances de les persones i de les empreses (accidents, incidents, riscos, responsabilitats i danys, etc…) i en temes d'inversions ‘vida i capitalització’.

Les fonts de la companyia intervinguda consultades han assegurat que no hi ha res a amagar i que qualsevol suposada irregularitat comesa no s'hauria fet de mala fe. En tot cas, les fonts properes a Assegurances Generals contactades mantenen que el que de cap manera no es pot fer és aplicar de manera retroactiva les normatives. I que hi ha reglaments que hi ha cinc anys de marge per poder-los aplicar. En qualsevol cas, no hi ha dubte, segons les fonts, que en el termini establert l'asseguradora dels Calvó interposarà el recurs pertinent.La clientela, i més encara la francesa, a l’expectativa

Una part important del dia a dia d’Assegurances Generals es basa en clientela francesa. N’hi ha molta més, és cert. Però també és cert que força dels empleats de la companyia són de nacionalitat o origen francès. Per quin motiu? Assegurances Generals és la corresponsal a Andorra de la MAIF, que és una de les companyies asseguradores més importants de França. Resulta que el personal d’educació de França que treballa al Principat i, per tant també, de molts professors andorrans que treballen al sistema educatiu francès, tenen les pòlisses d’assegurança contractades amb la companyia francesa MAIF i qui gestiona les assegurances (cotxe, pis…) com a corresponsal al país és Assegurances Generals. D’aquí que hi hagi certa expectació, una expectació relativa, però, per l’època de l’any en què ens trobem.Comentaris (12)

Trending