El Sipaag i el SEP denuncien la precarització laboral de l’Administració general

Comentaris

Marta Pujol i Lluís Anguita, de la junta del Sipaag.
Marta Pujol i Lluís Anguita, de la junta del Sipaag.
El Sindicat del Personal Adscrit a l'Administració General (Sipaag) i el de l'Ensenyament Públic (SEP) ha denunciat aquest diumenge, a través de comunicats, la precarització laboral que està patint de forma generalitzada l'Administració general i el cos d'ensenyants. Tal com posen de manifest les dades fetes públiques pel departament d'Estadística, la massa salarial per persona al cos general és la més baixa de la forquilla presentada amb 29.664 euros.

La massa salarial segons les dades del departament d'Estadística, ha crescut un 6,8% des del 2008, mentre que la plantilla ha augmentat en un 18,6%. Així, s'entén que la mitjana dels salaris ha disminuït en aquesta darrera dècada, i encara no s'han comptabilitzat les retallades produïdes aquest 2019 arran de l'eliminació de l'IPC dels anys 2011 i 2012.

S'ha de tenir en compte que molt més de la meitat dels treballadors del cos general són del grup C, amb un sou base de com a màxim 17.141,73 euros anuals (1.318,59 euros bruts mensuals i tretze pagues, un salari que el Sipaag entén molt just). De 944 treballadors, 588 són del grup C, 350 del grup B i només 6 del grup A.

De 944 persones adscrites al cos general, 223 són eventuals

El sindicat afirma que també demostren la precarització les dades sobre la relació contractual amb l'Administració. Gairebé una quarta part de la plantilla està conformada per eventuals, que han crescut un 99,1% des del 2008. De 944 persones adscrites al cos general, 223 són eventuals, i des del 2015 com a mínim que la xifra d'eventuals supera els dos centenars. Així, s'interpreta que s'està perpetuant l'eventualitat. El Sipaag considera inadmissible aquesta política contractual, que posa en risc la necessària neutralitat dels treballadors públics.

Exposat tot això, el Sipaag  rebutja que es vulgui responsabilitzar els treballadors de l'Administració general de la despesa en personal i se'ls acusi de tenir "bons sous". En el comunicat, expressen que les estadístiques deixen clar que són els membres del Govern, els càrrecs polítics i relacions especials, entre d'altres, amb una massa salarial per persona de 51.882 euros, els que tenen "bons sous".

De la mateixa manera, el sindicat entén que les dades estadístiques fetes públiques la setmana passada el reforcen en la seva  denúncia de la precarització de l'Administració general i, sobretot, en les seves demandes, com la de permetre tenir una doble feina sempre que no generi un conflicte d'interessos amb la desenvolupada en el si de l'Administració. El president del Sipaag, Lluís Anguita, ha manifestat que "espero que després d'aquest informe prenguin una mica de consciència els nostres governants i decideixin solucionar el problema".

A Educació hi ha 248 interins, el que és més d'una quarta part del total del personal

El Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), per la seva part, considera un abús les contractacions eventuals que es fan al Cos d’Ensenyament i lamenta la desigualtat salarial entre cossos. Tal i com posen de manifest les dades fetes públiques pel Departament d’Estadística dijous passat, són 248 els eventuals que hi havia al Cos l’any 2018, el que és més d’una quarta part del total del personal de l’Ensenyament (962 segons les estadístiques) i han crescut un 74,6% en deu anys, mentre que els funcionaris han davallat un 6,7% i els contractuals han crescut un 41%.


En aquest sentit, el SEP entén que moltes places vacants s’han cobert amb eventuals i contractes que s’han anat prorrogant sense arribar a consolidar-se. Així, es vol posar de manifest que, encara que es consolidin una setantena de places mitjançant concurs, l’eventualitat continuarà sent desproporcionada, i molts d’aquests eventuals seguiran sent de llarga durada, vist que les estadístiques posen en relleu que com a mínim hi ha hagut aquesta mateixa proporció d’eventuals des del 2015.
D’altra banda, des del sindicat es vol cridar l’atenció sobre la desigualtat salarial entre cossos de l’Administració general. La massa salarial per persona del Cos d’Ensenyament està a la part baixa de la forquilla.

En aquest punt, es vol assenyalar que, encara que la mitjana sigui de 30.539 euros anuals, la majoria del personal no té aquest salari. A més, les dades facilitades pel Departament d’Estadística també mostren un creixement del 14% de la massa salarial, un augment que està descontextualitzat i allunyat de la realitat de la majoria de treballadors. Així, des del SEP s’entén que guarda més relació amb el 12,3% de creixement de la plantilla que dels salaris, ja que molts tenen igual o pitjor nòmina que deu anys enrere.


La secretària general del SEP, Anna Mundó, ha reafirmat el compromís del sindicat per “revertir aquesta situació i a millorar les condicions generals de tots els treballadors del Cos d’Ensenyament en un termini de temps el més breu possible”.

Etiquetes

Comentaris

Trending