El sector hoteler preveu un impacte baix per la fallida de Thomas Cook

La Unió Hotelera considera una “molt mala notícia” el cessament d’activitats de l’operador turístic, que havia perdut molta pistonada ja al Principat

-
-
El sector hoteler no preveu que la fallida del gegant de l’operació turística Thomas Cook tingui un gran impacte al Principat. Ara, això sí, lamenten que “una molt mala notícia” com el cessament d’activitats de la històrica companyia sumada al Brexit deixarà el turisme britànic molt malmès. En ser bàsicament un ‘subministrador’ de turisme hivernal, no es creu que hi hagi visitants que s’hagin quedat ‘tirats’ a Andorra.

Thomas Cook va anunciar aquest diumenge a la nit el cessament de les seves activitats després d’una jornada d’intenses negociacions. Tot i que diversos operadors econòmics i fins i tot algunes institucions estan mirant la manera de salvar la companyia, fins i tot els propis treballadors de la mateixa ja han estat informats de la situació i esperen més dades per saber l’abast de tot plegat. Ara per ara, hi hauria uns 600.000 turistes arreu del món, i principalment a Europa, ‘penjats’.

El president de la Unió Hotelera (UHA), Carles Ramos, ha recordat que Thomas Cook ja havia anat perdent pistonada els darrers anys. Fonamentalment, la companyia ‘l’únic’ que feia era posar a disposició de Neilson els seus avions. Neilson havia estat filial de la companyia britànica però d’uns anys ençà -mitja dotzena aproximadament- havia començat a operar en solitari. Ramos ha explicat que s’està a l’expectativa de saber amb qui operarà ara Neilson.

La companyia britànica havia estat un gran subministrador de turisme anglès, però també rus i belga; ara era sobretot Nielson qui s'encarrega d'aquest mercat i Cook hi posava els avions

“No és una bona notícia, però a falta de tenir dades més concretes, no hauria de ser gaire problemàtic”, ha explicat Ramos, que sota el paraigua de la UHA estan recopilant la informació necessària per poder determinar l’abast exacte. També els dominis esquiables estan fent aquesta feina amb els seus contactes de mercats internacionals ja que, com ha recordat Ramos, Thomas Cook era fonamentalment un operador hivernal, d’aquí que no es prevegi que la fallida de la companyia hagi enganxat ningú a Andorra, encara que no es pot descartar.

Des de fa un parell d’anys, l’últim receptiu amb el qual va operar Thomas Cook al Principat va deixar-hi de treballar i ara els hotels que ho consideraven oportú tancaven les operatives directament amb la companyia. D’aquí que de forma aïllada hi pot haver algun problema però molt puntual i, de ben segur, pràcticament residual. Això no obstant, l’empresa britànica havia estat un gran subministrador de turistes anglesos, però també russos i belgues.

“És una mala notícia” que tanqui un operador que feina uns 150 anys que treballava, ha explicat Ramos, que ha recordat que tot i que l’impacte directe de la fallida de Thomas Cook ara mateix no sigui molt rellevant, si a aquest fet s’hi suma l’efecte del Brexit pot dibuixar un panorama molt poc optimista en referència al mercat britànic. De moment, l’expectativa és màxima en tots els sentits. Tant en el sector hoteler com, i sobretot també, a les estacions d’esquí. 

Comentaris

Trending