El ‘robatori d’operaris de la construcció’, en el punt de mira per la pallissa a un home

La víctima de la batussa que hi va haver la mitjanit de divendres a dissabte treballa a les obres de Meritxell i d’allí tornava quan prop del seu domicili va trobar dos homes amb la cara coberta que el van atonyinar

Obres a l'avinguda Meritxell dies enrere.
Obres a l'avinguda Meritxell dies enrere.
La repuntada, encara que tímida, del sector de la construcció i, sobretot, la necessitat de personal a les obres de remodelació de l’avinguda Meritxell ha comportat un fenomen que es podria batejar com el de ‘robatori d’operaris’. Empreses que contracten treballadors d’altres empreses a cop de talonari. Aquesta guerra és el presumpte rerefons que pot explicar la pallissa que va rebre poc després de la mitjanit de divendres a dissabte un empleat de la construcció.

La situació és més greu del que sembla i, aparentment, s’està tractant amb cautela i certa discreció. També menystenint la qüestió i mirant d’amagar-la. Però diverses fonts han confirmat que la batussa que hi va haver la nit de divendres a dissabte a l’entorn del carrer del Cedre d’Andorra la Vella no va ser un aldarull normal. Era, com a mínim, un escarment. I les conseqüències de la pallissa haurien pogut ser molt pitjors si no hagués estat per la reacció veïnal, que va fer que els agressors marxessin cames ajudeu-me.

La policia ha parlat fins ara de revenja laboral, però el sector de la construcció tem que el joc sigui molt més brut degut al fitxatge d’empleats a cop de talonari que hi està havent

La policia va comunicar en el balanç de detencions de la setmana passada que poc abans de les 4 de la matinada de dissabte havia detingut un home de 39 anys per un delicte contra la integritat física en el que presumptament era una revenja laboral. El cos de l’ordre va donar alguns detalls més: a la víctima de l’agressió -la policia parlava de baralla- li haurien hagut de posar deu punts de sutura al cap alhora que tenia la falange d’un dit polze trencada i contusions arreu del cos. Se’l va atonyinar a base de bé.

En el món de la construcció, el succés no ha passat desapercebut. De fet, també a nivell policial s’estaria analitzant la situació vist el neguit que el fet ha generat. Les fonts del sector consultades han confirmat que es dóna per fet que rere la pallissa hi ha una ‘guerra’ oberta pel transvasament de personal d’unes empreses a d’altres. Pels fitxatges a cop de talonari. Diverses fonts han assegurat que hi ha operaris rasos que, gràcies a l’efecte inflacionista que estan tenint les obres de Meritxell, estan actualment cobrant el doble o més que fa uns mesos. Cert, també, que al cap del mes fan unes quantes hores més.

La necessitat de personal d’algunes constructores sobretot accentuat pels treballs a la cèntrica avinguda de la capital està comportant una ‘guerra’ entre empreses

El problema vindria, segons les fonts, pel fet algunes de les empreses que treballen en la remodelació de Meritxell han acabat fitxant personal que tenien subcontractat. I hi ha empreses al Principat que, justament, el seu negoci és el subministrament de personal, de mà d’obra, per al sector de la construcció i afins. Si de cop i volta, no només no els subcontracten el servei si no que, a més, es queden sense l’empleat, la situació es complica. I aquesta podria ser, suposadament, la qüestió.

El cas és que l’home agredit la mitjanit de divendres a dissabte és un operari qualificat del món de la construcció. Actualment, segons les fonts, treballa en una de les empreses que participen en les obres d’embelliment de Meritxell. I abans havia tingut un cert grau de comandament i responsabilitat en alguna de les companyies del Principat que es dediquen a subministrar mà d’obra a les constructores. Ell, per tant, ja hauria fet el transvasament abans esmentat fa un temps.

L’home tornava a casa justament després d’acabar una llarga jornada a Meritxell. Sempre segons fonts consultades coneixedores dels fets, quan l’operari estava ja en les immediacions del seu domicili s’hauria trobat dos homes amb la cara coberta -les fonts no han pogut concretar si amb una caputxa o amb alguna altra peça- que aparentment l’esperaven i que s’haurien abraonat sobre ell sense intercanviar massa paraules. Els agressors haurien proferit cops amb el que després la policia ha assegurat que era un pal alhora que també haurien usat un esprai de defensa.

A l’agredit -amb un esprai i a cops de pal- li van haver de posar deu punts de sutura al cap; sort en va tenir de la reacció veïnal que va fer marxar els agressors

Els crits de l’agredit van alertar el veïnat i això va fer que els dos agressors abandonessin el lloc de pressa i corrents, deixant mig estabornit l’operari de la construcció encara que no amb l’abast que hauria pogut tenir si els cops haguessin continuat. La policia va ser alertada al tomb de la 1 de la matinada, aproximadament. Quan els agents es van personar a l’indret on havien estat requerits, es van trobar l’agredit amb un trau ensangonat al cap que va requerir deu punts de sutura. Un dit trencat i contusions per tot el cos eren altres conseqüències de la pallissa.

No ha transcendit com, però sí que un dels assaltants va poder ser identificat amb noms i cognoms i d’aquí que, un parell d’hores després, vers les 3.40 hores de la matinada segons el comunicat de la policia, agents -les patrulles operatives aquella nit van ser alertades totes de la situació- del cos van acabar localitzant l’únic identificat dels dos agressors i va ser detingut. Segons les fonts, l’agressor detingut no hauria ingressat a presó tot i que els consultats no han pogut precisar la situació processal en què va quedar després de passar a disposició judicial.

La policia va deixar dit que el motiu de la batussa havia estat una revenja laboral. Però fonts del sector de la construcció han assegurat que cal veure, perquè aquest és el temor, quin és l’abast real de tot plegat i fins a quin punt la ‘guerra’ entre empreses està totalment oberta. L’agredit, per la seva qualificació, estima i posició professional en la seva anterior ocupació, tenia ascendència com per ser esquer d’altres operaris que, com ell, en un moment de repuntada de feina, decidissin fer el salt d’empresa buscant un millor salari tot pensant que si mai baixa la feina ja faran marxa enrere. Però hi ha temor que la situació viscuda dissabte a la matinada no sigui l’última.

A l'hospital hi ha ingressades quatre persones.

Relacionat

Li obren el cap amb un pal per una revenja de feina

Comentaris

Trending