El PSOE guanya les eleccions espanyoles davant una dreta que no arriba a la majoria

ERC és la formació que més vots i escons obté a Catalunya però Sánchez no la necessitaria per un govern que li podria donar Ciutadans tot i que s’ha passat la campanya renegant-ne

Comentaris

-
-
El Partit Socialista espanyol (PSOE) és el vencedor de les eleccions espanyoles i tot i quedar-se lluny de la majoria, Pedro Sánchez continuarà sent amb tota seguretat el president espanyol. El bloc dretà configurat per Partit Popular (PP), el gran perdedors dels comicis, Ciutadans i els ultres de VOX no arriben a la majoria absoluta, situada en 175 diputats. A Catalunya, un dels grans escenaris electorals, la formació amb més suports, tant en vots com en escons, ha estat Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) tot i una molt bona recuperació dels socialistes catalans (PSC).

Sánchez i el seu PSOE han rendibilitzat molt bé els vuit mesos de governança a Espanya. Tot i que la vella guàrdia socialista espanyola no confiava en el seu secretari general i candidat, al final el PSOE ha aconseguit un grandíssim resultat. Amb un escrutini ja molt avançat, més enllà del 95%, els socialistes augmentarien prop de 40 escons, situant-se de l’ordre dels 122 diputats al Congrés. Un altre dels vencedors, producte de la divisió del vot de dreta, seria Albert Rivera i el seu Ciutadans (C’s). La formació taronja hauria sumat 25 diputats més que fa tres anys i se situaria al tomb dels 58 parlamentaris. Socialistes i Ciutadans arribarien a la majoria absoluta de la cambra. I, de fet, seria el pacte preferit pel sector més vetust del PSOE, tot i que els taronges i Rivera especialment ha renegat tota la campanya d’aquesta possibilitat.

El PSOE no suma majoria absoluta amb Unidas Podemos de Pablo Iglesias i els seus aliats catalans d’En Comú Podem. Tindran, junts, uns 42 diputats, lluny però dels 60 que en va aconseguir el 2016. És una reculada molt notable, però no pas tant com la del PP i el seu líder, un Pablo Casado que igual que altres dirigents de la formació s’han amagat i no han aparegut a fer cap valoració. Els populars han perdut setanta escons, passant de 137 diputats a 66. Una part important d’aquests escons perduts pel PP haurien anat caps els ultres de VOX i Santiago Abascal, que haurien irromput en el parlament espanyol amb dues dotzenes de diputats, lluny, però, de molts dels sondejos, que els atorgaven una representació més àmplia.

ERC, la primera força catalana amb 15 escons, se situa com la sisena formació en parlamentaris de l’Estat espanyol. El PSC n’ha sumat 12 per als socialistes espanyols. JuntsxCatalunya, la formació de Carles Puigdemont, hauria aguantat el tipus amb set diputats. Més enllà de Catalunya, cal tenir en compte la presència de deu parlamentaris bascos entre PNB (6) i Bildu (4). A Euskadi, el PP no ha aconseguit ni un sol representant. I a Catalunya, un de sol.



Bartumeu arremet contra DA aprofitant la patacada del PP

Molts dirigents polítics del Principat han estat seguint, com la immensa part de la ciutadania, l’evolució de la jornada electoral a l’Estat espanyol. A les xarxes socials hi ha hagut algun comentari aïllat, com per exemple els fets per l’exconseller general de DA Marc Ballestà. Però qui ha estat més explícit i contundent ha estat el president de Progressistes-Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu. Bartumeu ha felicitat Pedro Sánchez i el PSOE. Però, també, i amb ferma ironia, ha arremès contra DA: “Des de casa nostra veiem també amb alegria que el PP, partit amic de DA, queda lluny del govern.”



 

Comentaris

Trending