El PS reclama al Govern que expliqui els acords que han de fer millorar el tractament oncològic a Andorra

La consellera general Susanna Vela sol·licita diverses dades en relació als càncers diagnosticats al Principat

-
-
El Partit Socialdemòcrata (PS) vol saber en quin estat es troben les negociacions que havien de concloure amb un acord amb una entitat de primer nivell que garantiria que al Principat hi pogués haver un tractament oncològic excel·lent sense necessitat, segons el ministeri de Salut, d’haver d’adquirir una màquina de radiologia que podria quedar obsoleta en poc temps. La consellera socialdemòcrata Susanna Vela ha sol·licitat tot de dades relacionades amb el càncer.

La també presidenta del PS recorda que el ministre de Salut, el 4 d'octubre del 2019, en la resposta escrita a la pregunta de la llavors consellera Rosa Gili confirmava un acord de col·laboració amb "una entitat d'excel·lència i elevat prestigi" per articular les fórmules necessàries per accedir als tractaments més avançats com són la radioteràpia d'última generació i a la protonteràpia. Aquest acord, permetria millorar l'accés d'Andorra a models en xarxa per al tractament oncològic. "Volem saber en quin estat es troba aquest acord de col·laboració", afirma la consellera.

Des del PS demanen també pel nombre de càncers diagnosticats a Andorra des de l'any 2015, quins són els tipus i el nombre de càncers classificats per gènere i per franges d'edat (de 10 anys) des de l'any 2015, quin és el percentatge de persones, homes i dones, que sobreviuen (i no sobreviuen) al càncer per aquest període de temps. "Per dissenyar polítiques públiques i avaluar-les calen dades. En el cas del càncer, a Andorra no tenim aquestes dades i no hi ha un accés directe a aquesta informació", apunta la parlamentària del PS. 

La consellera general ha entrat una sèrie de preguntes a Govern per garantir que, tal com es va apostar, a Andorra s'ofereixen els millors i més capdavanters serveis als malalts oncològics per facilitar-los la màxima qualitat de vida, garantir la màxima qualitat i seguretat del tractament i assegurar els millors resultats. Els socialdemòcrates també volen que Govern expliqui les funcions i els objectius del Comitè de tumors de l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell i qui en forma part, si existeix un registre de càncer amb tots els casos de càncer diagnosticats entre la població i en un període de temps determinat i si a Andorra tenim un pla director d'oncologia.

Comentaris (1)

Trending