El PS proposa una comissió de treball per avaluar mesures per combatre l’abstenció

La formació entén que hi haurien de participar partits, Consell, comuns, Govern i societat civil mentre que Xavier Espot no s’hi mostra en contra però urgeix canvis en el vot per correu o per facilitar el dels discapacitats

López i altres membres del PS durant la sessió.
López i altres membres del PS durant la sessió.

El Partit Socialdemòcrata ha proposat la creació d’una comissió que avaluï els possibles canvis a introduir en el sistema polític i electoral per millorar les preocupants dades d’abstenció registrades a les passades comunals. Des de la formació, es defensa que aquest ens hauria de tenir representació dels partits, del Consell General, dels comuns, del Govern i, també, de la ciutadania. Des de l’executiu, Xavier Espot s’ha mostrat obert a impulsar aquesta iniciativa, però ha remarcat que la prioritat seria introduir novetats que ataquessin el que es considera abstencionisme tècnic; és a dir, aquelles persones que no voten per malaltia, per tenir algun tipus de discapacitat o per estar fora del país en el moment dels comicis. Al seu entendre, una bona oportunitat és la proposta de modificació de la llei electoral entrada, justament, pel PS.

El debat, provocat per una pregunta dels socialdemòcrates durant la sessió de control a Govern ha deixat clar dues coses. Per una banda, que tant PS com el Govern –i en extensió, els tres partits que el conformen- estan disposats a tirar endavant canvis per reduir els alts índexs sd’abstenció. La segona, que des de la majoria s’aposta més per modificacions de caire operatiu, com ara la millora dels mecanismes per votar per correu o per facilitar el sufragi a les persones amb discapacitat, i, en canvi, des de la formació vermella es considera que cal anar més enllà i plantejar mesures més estructurals, com ara facilitar l’accés a la nacionalitat als residents o, fins i tot, estudiar la possibilitat del vot obligatori, com ja existeix a Liechtenstein o Luxemburg.

Des del PS, Pere López ha proposat “crear una comissió de treball conjunta, també amb la societat civil, per analitzar el tema i avaluar quines mesures es creuen necessàries introduir”. El parlamentari socialdemòcrata veu que hi ha “un consens en la necessitat de prendre mesures i reflexionar en profunditat i sense apriorismes”, bona base per “treballar en positiu en solucions i propostes”. Des del Govern, Espot ha afirmat “no estar en contra” d’aquesta idea i, fins i tot, ha apuntat que “la secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana hi pot donar suport”, però ha indicat que, ja ara mateix, “tenim ara una excel·lent oportunitat per fer una sèrie de canvis per abordar l’abstencionisme tècnic”. Sobre aquest, ha recordat que el darrer informe del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES) el situa com a responsable de la meitat de les persones que no acaben acudint a les urnes.

El cap de Govern es referia a la modificació de la llei electoral ara a tràmit, justament a iniciativa del PS. En aquest sentit, ha apuntat que és un bon moment per introduir canvis que millorin el vot per correu i també per facilitar el de les persones amb discapacitat. “Si som capaços de fer això, i això no requereix canvis estructurals, resoldrem la meitat del problema”, ha afirmat. En canvi, s’ha mostrat més cautelós davant algunes de les propostes apuntades per López.

Comentaris (4)

Trending