El PS força la màquina per aconseguir que es congelin els preus dels lloguers

La formació presenta una reserva d'esmena per tal que, via pressupost, es deixi sense efecte l'aplicació de l'IPC en els arrendaments d'immobles

Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes.
Rètol anunciant pisos de lloguer en un edifici d'Escaldes. Toni Solanelles
El Partit Socialdemòcrata (PS) vol, sí o sí, que es deixi sense afecta l’aplicació de l’increment de l’IPC en els preus dels lloguers. La formació socialdemòcrata no llença encara la tovallola en la defensa de la proposta de congelar els arrendaments durant el 2018 malgrat que els propietaris ja han començat a aplicar l’augment del 2,6. Tot i que els vots dels consellers generals de Demòcrates per Andorra (DA) a la comissió de Finances han tombat la iniciativa durant el tràmit parlamentari del projecte de llei del pressupost, els socialdemòcrates faran un últim intent portant el debat al ple via la fórmula de la reserva d’esmena.

El conseller general Pere López ha posat en relleu que “seria inadmissible” no tirar endavant aquesta mesura vista la complicada situació actual del mercat immobiliari. La que fa referència als lloguers és només una de les 23 reserves d’esmena que el PS ha presentat un cop tancat el tràmit parlamentari del text, que es votarà en la sessió prevista per dijous al Consell General. Els parlamentaris del PS havien presentat una esmena al pressupost mitjançant la qual es deixava “en suspens” la revisió o actualització de “la renda de tots els contractes d’arrendaments de finques urbanes, tant les destinades a habitatge com les que es destinen a l’exercici d’una activitat de comerç, indústria, professional, d’ensenyament o de qualsevol altra classe”. La proposta, però, no ha prosperat davant la negativa de DA i, ara, el PS vol forçar una votació al ple. Per això, ha presentat, entre altres, aquesta reserva d’esmena.

El conseller general Pere López ha recordat que “són públiques i notòries les dificultats de molts ciutadans” a l’hora d’afrontar el pagament del lloguer del seu pis i ha lamentat la inacció de Govern en aquesta matèria. “Defensarem que des dels poders s’ha de fer política d’habitatge”, ha avançat, tot lamentant que l’executiu ‘taronja’ “té ni departament específic ni projectes per tirar endavant”. Per això, considera que “seria inadmissible” que amb la situació que es viu i amb les queixes diàries que hi ha, no prendre una mesura des del legislatiu per evitar que aquest IPC significatiu –del 2,6%- es traslladi a un altre increment.

Altres reserves d’esmena

Des del PS es vol portar al ple altres aspectes del pressupost. En especial, preocupa el que es considera una “utilització dubtosa de recursos públics” i un “abús de contractacions i d’assessoraments” pel que fa al mateix Govern o a altres entitats públiques. Per això, es tornarà a defensar, en aquest cas al ple, que no cal incrementar de forma important, com es fa, les despeses de personal i les d’assessoraments de societats com FEDA, Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) o Andorra Telecom.

Els socialdemòcrates reclamen que d'una vegada per sempre se suprimeixi el projecte 'The Cloud'

Justament, altres de les reserves d’esmena presentades fan referència a aquesta darrera entitat. Així, el PS torna a defensar que Govern no hauria de quedar-se amb tots els beneficis de la companyia i, molt menys, després d’un any d’un “increment significatiu de les tarifes” i amb un “servei que segueix presentant deficiències”. Per això, es considera que caldria baixar la partida de distribució de resultats de 16 a 6,8 milions. A més, també es defensa la supressió del projecte de ‘The Cloud’.

Sobre FEDA, el PS considera que cal aturar el projecte de l’Estació Transformadora (ETR) que es vol construir a l’Aldosa de la Massana. López adverteix que l’increment de pressupost aprovat a la comissió no canvia la instal·lació de forma important, malgrat “la informació no veraç” que s’ha traslladat als veïns. “Els 200.000 euros de més van destinats bàsicament a plantar arbres. No modifica el projecte, només la visualització de l’estació”, ha alertat.

Els consellers del PS també defensaran al ple parlamentari les propostes de reducció de despesa al Fons de Reserva de Jubilació. “L’entitat està suposant un important increment de costos”, ha manifestat López, fet que “ens preocupa de forma notòria”. Per al polític socialdemòcrata, “és una nova entitat que se suma a la llarga llista que conforma l’oficina de col·locació de DA”.

Etiquetes

Comentaris

Trending