El PS denuncia que el ‘cas Assegurances Generals’ posa en dubte el sistema de control financer

El conseller general Pere López demana tant al ministeri de Finances com a l’Autoritat Financera que aporti tots els informes, auditories  i actes de presa de decisions en relació amb l’asseguradora 

-
-
El ‘cas Assegurances Generals’ “posa en qüestió els mitjans que té el país” en matèria de supervisió i control del sistema financer i, alhora, evidencia, segons el grup parlamentari socialdemòcrata, que el Govern “no va aprendre la lliçó amb la crisi de BPA”. El conseller general i líder parlamentari del PS, Pere López, ha anunciat aquest dijous la presentació d’una demanda d’informació amb la voluntat que tant el ministeri de Finances com l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) li facilitin tota la documentació relativa a la companyia intervinguda: informes, auditories o actes de reunions realitzades en relació amb l’asseguradora.

López ha explicat que la situació és molt greu i que els socialdemòcrates volen saber si “s’ha fet la feina” en matèria de control. El conseller general ha recordat que malgrat que la intervenció d’Assegurances Generals la va promoure l’AFA, és evident que sense una llei del sector assegurador que li donés les prerrogatives necessàries el control del sector havia estat fins ara a mans del ministeri responsable de les Finances. Per tant, es vol saber al detall tot el que el ministeri va fer els darrers anys en relació a l’asseguradora. “Novament donem una imatge a l’exterior de què el sistema no funciona” en relació, ha recordat, sectors estratègics com el financer i en aquest cas concret, l’assegurador.

El parlamentari del PS ha afirmat que “no podem estar permanentment en dubte” de si es fa la supervisió deguda o no. “Hi ha un ministeri de Finances, a una AFA, una UIFAnd”, i si “els mecanismes no funcionen” s’agreuja una situació que ja d’entrada és molt greu i que “pot suposar un cost i unes pèrdues molt importants” per a l’erari públic però també per a clients de l’asseguradora o prestadors de serveis d’aquesta. La demanda d’informació sol·licitada es fa arran de la “passivitat” amb la que estaria actuant l’administració i la manca d’informació oficial que hi ha sobre l’afer.


Pere López durant l'exposició de la seva demanda d'informació. | ALTAVEU

Pere López ha explicat que arran de la decisió governamental d’impulsar un pla d’ajut a les reasseguradores, el ministre de Finances, Eric Jover, el va convocar a una reunió informa d’un quart d’hora per, amb un full en blanc, explicar-li quatre coses sobre Assegurances Generals sense que en aquell moment, de les explicacions del titular ministerial, se’n pogués desprendre la gravetat que el cas sembla que ara té. El conseller també vol aclariments sobre com s’ha materialitzat aquell pla d’ajut i, sobretot, com s’ha dut a terme el traspàs de carteres, per exemple. López, que ha lamentat que les dues darreres legislatures s’hagin iniciat amb escàndols financers -deixant clar que les dimensions del ‘cas BPA’ són infinitament superiors a les de la companyia asseguradora- i que davant d’un afer i l’altre, darrere, hi hagi el mateix Govern de continuïtat. 

El parlamentari socialdemòcrata ha explicat que una vegada es resolgui la tramitació pressupostària, la seva formació se centrarà en el ‘cas Assegurances Generals’ i una vegada analitzada la informació requerida es faran noves accions, tot deixant clar que es demanarà la compareixença del ministre de Finances i del president del consell d’administració de l’AFA, Raül González, perquè exposin la situació. López no ha descartat demanar responsabilitats polítiques per tot plegat.

Comentaris (1)

Trending