El PS demana dades de defuncions per poder avaluar l’impacte del coronavirus

La consellera Susanna Vela reclama les dades dels mesos de març, abril i maig des del 2015 fins ara i lamenta que no sigui informació estadística pública

Susanna Vela durant una sessió al Consell General.
Susanna Vela durant una sessió al Consell General.
El Partit Socialdemòcrata (PS) pretén poder fer una comparativa exhaustiva i clara en relació amb les defuncions degudes al coronavirus. Per aquest motiu la consellera general Susanna Vela ha fet una demanda d’informació per poder disposar de les dades relatives a les morts hagudes al Principat els mesos de març, abril i maig del 2015 cap aquí. A més de demanar aquestes dades, que hauran de ser trameses per escrit pel Govern, la parlamentària i presidenta socialdemòcrata lamenta que aquesta informació de naturalesa estadística no sigui pública per norma.

En l'escrit tramitat aquest matí a Sindicatura, la consellera general ha demanat a Govern les dades de les defuncions dels mesos de març, abril i maig dels anys 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019, de forma segregada per sexes i per franges d'edat (majors de 10, 20, 30, 40, 50, 60, etc.). "Es tracta d'obtenir una informació que és pública en altres llocs: si consultem les diferents webs dels Instituts d'Estadística dels nostres països veïns, podrem trobar fàcilment tota aquesta informació de caràcter demogràfic", ha exposat Vela, que lamenta que a Andorra no sigui possible obtenir aquesta informació sense haver-la de demanar via Consell General.

L'objectiu de la formació és "poder fer una comparativa de les defuncions al llarg dels darrers anys, comparades amb el període de crisi sanitària que actualment estem patint", explica la presidenta del PS. Els socialdemòcrates remarquen la importància de millorar l'accés directe a dades que ja haurien de ser públiques. Defensen que "la ciutadania ha de conèixer les dades i la informació de què disposen les administracions públiques, ja que aquestes són determinants per valorar les actuacions públiques i garantir un exercici del poder públic responsable", explica Vela, que ha volgut recordar que "un dels elements claus per dissenyar i valorar de forma adequada les polítiques públiques resideix en l'accés a dades apropiades, tangibles i representatives."

 

Comentaris (7)

Trending