El PS avisa que Govern no pot obligar cap ciutadà a confinar-se si dona positiu al test d’anticossos

Pere López afirma que no hi ha base legal per donar aquesta ordre i, a més, recorda que les proves tenen “un marge d’error” pel qual no es poden perdre decisions que afecten “la vida econòmica i social de la gent”

La roda de premsa s'ha traslladat a la sala de compareixences del Consell General.
La roda de premsa s'ha traslladat a la sala de compareixences del Consell General.

El Partit Socialdemòcrata (PS) considera que el Govern no ha de poder obligar cap persona a quedar-se a casa en funció dels resultats que doni el test d’anticossos. Des de la formació es considera, en primer lloc, que no hi ha cap base legal que pugui sustentar aquesta ordre. En segon terme, recorden que les proves tenen un marge d’error i, per tant, no es pot garantir que un positiu suposi realment tenir el coronavirus.

Així hi ha apuntat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en una roda de premsa celebrada a un Consell General que avui reprenia l’activitat. De fet, el líder del PS s’ha queixat, justament, que l’aturada de la cambra ha estat excessiva i ha impedit, per exemple, una compareixença del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, on expliqués el programa de tests massius. “Era molt important perquè estem escoltant afirmacions sobre que realment ens sorprenen i volíem conèixer de primera mà en què se sustenten”, ha apuntat.

I entre aquestes afirmacions, hi ha la possibilitat de confinar alguna persona si amb la prova se sospita que pugui tenir la Covid-19, opció que, ha deixat, clar, no compareixen des del PS. “No és possible prendre cap decisió a títol individual en funció dels tests; ni per qui decideixi no fer-lo ni segons el resultat”, ha assegurat.

Des de la formació s'acusa Govern i grups de la majoria de tenir la "voluntat de deixar el Consell General al marge de la gestió de la crisi"

López ha indicat que “hi ha moltes raons” que sustenten aquesta posició. Unes, les legals. “No hi ha cap text que permeti a Govern dir si una persona pot o no sortir a treballar”, ha advertit tot recordant “les recomanacions que organismes com la Unió Europea o el Consell Europa estan fent sobre aquest tema”. Entre les altres, el marge d’error que tenen les proves. “No es poden prendre decisions que poden tenir incidència social o econòmica a la vida de les persones havent-hi aquest marge”, ha manifestat.

Compareixença sobret els tests a banda, des del PS s’ha lamentat que, al seu entendre, “el termini d’inactivitat del Consell General ha estat massa llarg”. Fins a 52 dies ha arribat, ha remarcat, tot recriminant que “des del 15 d’abril ja no hi havia motiu per no reprendre-la amb normalitat”. Per això, López ha acusat Govern, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos de tenir “una voluntat de deixat la cambra al marge de la gestió de la crisi”.

Malgrat això, el president del grup socialdemòcrata ha tornat a fer “l’oferta de mà estesa” perquè “se’ns truqui o se’ns convoqui” per treballar conjuntament. De fet, ha recordat que “és el que estan fent molts governs” i, en canvi, “som un dels parlaments que menys s’ha reunit en els darrers mesos”, fet que suposa “anul·lar la representació de la sobirania popular”.

Des del PS s’entén que s’ha de reprendre, crisi sanitària a banda, l’activitat de control a Govern. Per això, s’ha indicat que, malgrat retirar algunes preguntes o demandes d’informació que es tenien pendents, sí que es mantindran altres iniciatives, com ara qüestions sobre els reglaments de la Llei de relacions laborals o sobre l’arc de llums a la zona de la Margineda.

Comentaris (10)

Trending