El PS alerta que la UE pot exigir pagar la prestació d’atur fins i tot si es marxa del país

La consellera Judith Salazar afirma que hi ha països que demanen “una exportabilitat” que “no podríem controlar” i, per això, demana plantejar un subsidi contributiu

López i Salazar, abans de començar la roda de premsa.
López i Salazar, abans de començar la roda de premsa.

El Partit Socialdemòcrata (PS) alerta que l’actual prestació per desocupació involuntària pot comportar seriosos problemes a l’hora de ser homologada per la Unió Europea en el marc d’un futur acord d’associació. Des del grup parlamentari s’avisa que, com a mínim, des de l’organisme comunitari es podria exigir, en paraules de la consellera general Judith Salazar, una “exportabilitat” de l’ajut. És a dir, que si un ciutadà comunitari perd la feina al Principat i se li concedeix, la pugui continuar cobrant si retorna al seu país i allà segueix a l’atur. Això provocaria, a l’entendre dels socialdemòcrates, un problema de control davant el qual, consideren, cal plantejar de forma seriosa la possibilitat d’instaurar un sistema d’atur contributiu.

Salazar, acompanyada del president del grup, Pere López, han comparegut davant els mitjans per valorar el document conjunt signat per la Confederació Empresarial, l’Empresa Familiar Andorrana i la Cambra de Comerç la setmana passada. En primer lloc, el líder del PS ha posat en relleu que el text evidencia “amb el nostre màxim respecte, un notable desconeixement de què és en realitat l’acord d’associació”. Aquesta manca d’informació l’ha atribuït “al fet que fins ara Govern ha estat incapaç d’explicar què és i què suposa”. Per això, ha reclamat que “comenci a fer pedagogia”, fet que ha considerat “d’urgent”.

Més enllà d’aquest apunt, Salazar ha volgut remarcar que “negociem un acord i hem de ser conscients que haurem d’estar disposats a fer concessions que ens han d’aportar contrapartides que ens faran més potents econòmicament”. Així, ha afirmat que “si algú va pensar que entrar al mercat únic seria a cost zero és un error de concepte. I amb relació amb el document de la CEA, l’EFA i la Cambra, ha deixat clar que també caldrà avançar no només en matèria econòmica sinó també en drets socials.

Entre ells, una potenciació dels sindicats. “Per a la UE, és cabdal que hi hagi diàleg social i demana que hi hagi tres interlocutors vàlids: patronals, sindicats i Estat”. Per tant, un punt on tocarà avançar és “l’afavorir fortament el paper dels sindicats en aquest país”.  

La formació considera que la carta de les patronals evidencia "un desconeixement de què és l'acord d'associació"

Però hi ha més, com ara la regulació de la prestació d’atur. Salazar ha recordat que, si bé l’organisme comunitari no té una competència directa, sí que exigeix “una harmonització” als Estats membres. “Ens diu que vostès sabran com volen regular la prestació d’atur, però han de regular-ne una”. I també hi ha una altra petició clara: “reciprocitat: el mateix que oferim als nacionals ho han d’oferir a qui vingui a treballar”. Això suposarà “ampliar el camp d’actuació a tot el territori de la Unió”.

Salazar ha recordat que la prestació per desocupació involuntària actual “no és contributiva” i que “hi ha països que ens demanen per l’exportabilitat”. És a dir: “Què passa quan aquests ciutadans tornen als seus països?”. I és que “avui dia, va lligada a un concepte de residència”. Si aquesta obligació s’acaba imposant en l’acord, la consellera general del PS alerta que “no estem en condicions de fer-la exportable perquè no la podríem controlar”.

Per això, la proposta de la formació és que “l’atur ha de ser contributiu”. Així, ha indicat que “potser val la pena apostar per una prestació que es pagui com a altres branques de la seguretat social”, ja que “la reciprocitat ens imposa una obligació que, fins ara, no hem tingut. La gent venia i quan marxava no tenia més transcendència. Ara l’abast serà molt més ampli”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending