El problema amb els ‘temporers il·legals’ s’enquista

Molts immobiliaris van intentar aquest dimecres liquidar els ocupants dels habitatges que gestionen conscients que Govern adoptaria alguna mesura per garantir l’estada dels estrangers

Soldeu és un dels nuclis poblacionals on encara hi queden més temporers.
Soldeu és un dels nuclis poblacionals on encara hi queden més temporers.
La qüestió dels estrangers, molts d’ells sud-americans, que romanen al país sense cap mena d’autorització s’està convertint en un veritable problema especialment per als immobiliaris i, també, per a algunes de les administracions que miren de gestionar el que ja es pot anomenar com a crisi dels temporers. Hi podria haver entre un 10 i un 15% de les persones que continuen al Principat en tan què treballadors temporals que no han tramitat mai cap permís per fer estada a Andorra. Alguns han fet algunes feines hivernals en negre -en aquest sentit, hi ha empreses que tenen una part de la situació de conflicte que es viu ara- però d’altres ni tan sols això.

Molts immobiliaris van intentar durant la jornada de dimecres liquidar els ocupants dels habitatge que gestionen amb els pretext que durant la jornada d’avui, darrera del mes i de molts contractes, havien de fer un repàs exhaustiu als immobles per poder assegurar que el retorn dels pisos, dels apartaments, era correcte. Darrere de tot plegat, però, hi havia la certesa que el Govern adoptaria mesures que facilitessin l’aixopluc als estrangers que s’han quedat encallats al Principat, com així va ser i, de fet, molts dels temporers van esgrimir el decret publicat ahir i que entra avui en vigor -tot i que per beneficiar-se’n s’han de fer tot un seguit de gestions documentals- per negar-se en rodó a deixar les estances.

Les divergències que hi ha per part d’alguns dels immobiliaris amb aquestes persones en situació irregular són molt importants, arribant a enfrontaments verbals tensos

Un dels grans inconvenients vindrà quan algunes de les desenes de persones que es neguen a deixar els apartaments i que es voldran acollir a les mesures decretades pel Govern almenys formalment no s’hi podran acollir atès que no podran demostrar haver tingut cap vincle legal aquest hivern al Principat. I és aquest un dels molts problemes amb què es troben els immobiliaris, que quan han volgut regularitzar situacions o resoldre contractes i retornar fiances i dipòsits, els ocupants dels habitatges que tenien arrendats no són de cap de les maneres cap d’aquelles persones que a l’inici de la temporada van accedir als pisos.

Les divergències que hi ha amb aquests temporers il·legals per part d’alguns dels immobiliaris són molt importants, arribant a enfrontaments verbals tensos. Alguns dels temporers donen per pagat el mes d’abril a aquells gestors que els hi exigeixen la renda amb el dipòsit abonat al seu dia i reclamen que els sigui estès un rebut conforme han fet l’abonament. Amb aquest document podrien intentar justificar la seva estada legal al país. Però els immobiliaris no poden accedir a aquesta pretensió. També hi ha tibantors perquè en alguns casos els gestors al·leguen que els danys causats als habitatges no queden coberts amb les fiances abonades al seu dia.

Tot plegat està generant un enrenou molt important. També entre algunes de les administracions que estan gestionant aquesta crisi. A la fi, els comuns acaben derivant cap a Afers Socials totes aquelles persones que asseguren no disposar de mitjans però que, alhora, tampoc no tenen targeta verda que acrediti la seva residència legal al país. I és que molts d’ells van venir buscant feina i no en van trobar -almenys no de regularitzada- però van optar per mantenir-se al Principat amb familiars o amics. I hi ha casos en què aquells familiars o amics, que sí que van treballar la temporada hivernal de forma deguda i es van espavilar per marxar abans del tancament de fronteres, ara ja són fora fa temps i s’han quedat a Andorra aquells que hi estaven en pitjor situació.

Comentaris (15)

Trending