El pressupost continua apostant per un heliport però no a Tresoles

Els comptes pel 2020 inclouen una partida per estudiar una ubicació alternativa que no suposi sobrevolar zones habitades i, si es troba, els plurianuals necessaris el 2021 per iniciar la construcció

El ple del Consell General.
El ple del Consell General.

La comissió de Finances del Consell General ha tancat el text definitiu del pressupost per a l’exercici 2020 que se sotmetrà a votació al ple el dia 27. Entre els canvis introduïts en l’òrgan legislatiu, hi destaca l’eliminació de part dels plurianuals destinats al projecte d’heliport a Tresoles. No cauen, però, totes les partides, sinó que es mantenen fons per poder realitzar estudis enguay per trobar una ubicació que no suposi el sobrevol de zones habitades i, ja de cara al 2021, per iniciar la construcció si es trobés un indret adient. A banda, s’han acceptat algunes de les esmenes presentades des del grup socialdemòcrata, com ara la que preveu la realització d’un estudi sobre la possibilitat de crear un parc tecnològic al país o la que habilitarà el SAAS per contractar més personal per al Cedre.

Els comptes per a l’exercici actual ja estan tancats. La comissió de Finances ha tancat el treball de les 117 esmenes que s’havien presentat al projecte legislatiu. Un dels canvis que s’ha acabat introduint, acordat pels grups de la majoria, suposa enterrar, ara sí definitivament, la possibilitat de construir un heliport a la zona de Tresoles. De la partida original ben poc en queda. Tot just 200.000 euros per al 2020, que es destinaran a estudis, ja no centrats en la polèmica ubicació a Escaldes, sinó a analitzar alternatives. Fonts dels grups parlamentaris majoritari han explicat que la clau ja passa per trobar un indret on els aparells no hagin de volar per sobre de cap zona habitada, com sí succeïa tant a Tresoles com a les ubicacions estudiades prèviament del Patapou o la Comella.

Ara bé, els tres grups continuen defensant que cal un heliport al país. I per això es reserva aquesta partida per a estudiar una nova ubicació. I, si aquesta es trobés, també es manté el plurianual de 5,5 milions previst per al 2021. D’aquesta forma, si es troba un indret adequat, ja l’any vinent es podria començar a construir. Pel que fa a la partida de cinc milions del plurianual del 2022, aquesta queda anul·lada.

El PS ha aconseguit una partida per avaluar la creació d'un parc de tecnologia i una altra per dotar de més personal al Cedre

Els diners previstos per l’heliport es desvien a altres projectes. És el cas d’una prova pilot per avaluar com es pot millorar el trànsit entre la frontera del riu Runer i Andorra la Vella o un estudi sobre la possibilitat de crear un circuit de motociclisme al Principat. També es destinen diners a la reconstrucció de Sant Vicenç d’Enclar i a la conservació dels béns d’interès cultural. En aquest sentit, fonts de la majoria parlamentària han volgut destacar que els canvis introduïts en la comissió han incrementat de forma substancial els diners que s’invertiran en cultura: fins a mig milió d’euros més.

Pel que fa a les propostes dels grups de l’oposició, bona part de les esmenes han estat refusades. Algunes, però, han acabat incorporades al projecte legislatiu. És el cas de la proposta feta des del grup parlamentari socialdemòcrata per destinar 100.000 euros a la realització d’un estudi sobre la viabilitat de la creació d’un parc empresarial de nova tecnologia. Una altra proposta acceptada ha estat la d’incrementar en 100.000 euros la dotació de les despeses de personal del centre sociosanitari El Cedre, cosa que permetria incorporar fins a tres treballadors.

Una esmena que, segons les fonts consultades, ha generat polèmica durant els debats de la comissió és la que havien formulat els grups de la majoria per aportar 1,12 milions d’euros anuals que el Govern havia de destinar a reduir el preu del bitllet del transport públic. Davant els dubtes que el grup socialdemòcrata tenia sobre si estava ben formulada i davant el perill la discussió pogués endarrerir encara més l’aprovació dels comptes, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos van optar per retirar-la. Tot i això, les fonts consultades asseguren que la partida estarà disponible ja enguany.

Comentaris (1)

Trending