El positiu de coronavirus d’un esquiador que va patir un infart al Pas deixa més sanitaris ‘fora de joc’

Almenys cinc metges d’urgències estan ja aïllats per haver estat en contacte amb els dos casos diagnosticats fora de temps 

-
-
Com a mínim cinc metges d’urgències estan ja aïllats després d’haver estat en contacte amb els dos casos de coronavirus diagnosticats a destemps. El positiu de l’esquiador madrileny que va patir un infart al Pas de la Casa ha deixat ‘fora de joc’ més sanitaris. Per la dimensió del sistema sanitari del Principat, qualsevol baixa té una incidència molt important. D’aquí la importància de romandre a casa i evitar els contactes al màxim, per no contribuir a la propagació del virus i saturar els dispositius sanitaris. Aquest és el gran repte global.

Aquest dissabte responsables hospitalaris catalans es van posar en contacte amb els seus homòlegs del Principat per comunicar que un pacient que estava sent tractat a l’hospital de Sant Pau després de patir un infart mentre esquiava dimarts al Pas de la Casa havia donat positiu de coronavirus. No es va començar a sospitar que a part de la falla cardíaca podia estar contagiat fins que no va començar a fer febre alta. Per tant, en tota la cadena d’atenció que se li va fer al Principat no es va adoptar cap mesura de prevenció en relació al virus pandèmic.

Ahir mateix es va iniciar l’enquesta epidemiològica i ja va reportar unes quantes baixes entre el personal sanitari. En principi, les persones de l’entorn de l’esquiador ja haurien abandonat el país, però s’ha d’estar en alerta de possibles incidències. A més, i com en el cas de la dona de 87 que continua evolucionant positivament a l’hospital, es dóna el cas que hi pot haver sanitaris pluriempleats, amb la qual cosa el risc d’extensió del virus és major. En aquest sentit, diverses fonts han reconegut que una de les infermeres aïllades preventivament per haver estat en contacte amb la pacient diagnosticada al Principat quan va passar per urgències sense que s’advertís que podia patir la malaltia, és també infermera del centre de salut de l’estació d’Arcalís.

Mentre els aïllats preventius es mostrin asimptomàtics no es confinen més contactes, però en el moment que hi comença a haver algun símptoma caldrà adoptar mesures més restrictives sobre el seu entorn, amb la qual cosa cada vegada més es va limitant el nombre d’efectius que poden actuar en diversos llocs clau davant la pandèmia.

És aquest motiu, el de reduir al màxim els contagis, el d’intentar de totes totes que hi hagi els menys afectats possibles, per tal de tallar la cadena i no col·lapsar el sistema sanitari, i més encara en un país que té uns excel·lents serveis de salut però dimensionats per a una població de 70.000 habitants i per a unes patologies ordinàries, que fa totalment recomanable i potser ben aviat obligatori confinar-se als domicilis. No sortir de casa si no és imprescindible

També cal evitar dur pràctiques que sempre són de risc però que en la situació actual ho són doblement. Aquest dissabte de Constitució es van haver d’activar almenys tres serveis d’helicòpter a petició dels bombers per qüestions relacionades amb accidents d’esquí o de muntanya. Això vol dir condicionar serveis que poden resultar essencials per al moment crític actual quan anar a la muntanya a fer ‘randonné’ o altres pràctiques de risc haurien de ser ara mateix totalment evitables.

Comentaris (1)

Trending