El permís per circular a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona es tramitarà en un màxim de 24 hores

L’acord entre Govern i Àrea Metropolitana dona accés directe als tècnics al registre, fet que permetrà agilitzar l’operació

-
-

La inscripció al registre per poder circular dins la Zona de Baixes Emisssions (ZBE) de Barcelona serà relativament àgil. En alguns casos, de fet, el vistiplau es podria rebre gairebé de forma automàtica. En els més complicats, s’espera que el temps d’espera no s’allargui molt més de 24 hores. Així s’ha indicat des de Govern, just el dia que s’ha començat a gestionar aquesta operació des del servei de Tràmits.

Una de les claus de l’acord tancat entre l’executiu i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) és que serà Andorra qui realitzi la inscripció al registre. És a dir, com ha explicat Josep Pujol, director del departament de transports, “els tècnics tenen accés” i, per tant, tot serà molt més àgil. “Hi ha vehicles dels quals a la nostra base de dades ja tenim tota la informació i gairebé serà automàtic; a altres, haurem d’anar a buscar-la a l’arxiu i trigarà una mica més”, ha indicat. Tot i això, la voluntat és que “no sigui més enllà de les 24 hores”, tot i que també dependrà “del volum de sol·licituds que tinguem”.

Per ara, segons el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, “és difícil fer l’estimació” de quantes sol·licituds es rebran, tot que “estem preparats per si hi ha una allau important”. En aquest sentit, s’ha volgut remarcar que l’accés està limitat en uns moments determinats: els dies laborables entre les set del matí i les vuit del vespre. Per tant, fora d’aquesta franja a Barcelona s’hi pot accedir sense problemes, independentment del vehicle. Tot i això, Bartolomé ha apuntat que “hi ha pocs motius per no fer la gestió; disposar d’aquesta autorització sempre està bé”. Això sí, Pujol ha fet una crida perquè “aquells usuaris que considerin que no han de desplaçar-se entre setmana, potser seria interessant que s’esperin perquè podem donar sortida a aquells que sí que ho necessiten”.    

El Govern remarca que en cap cas es facilitaran dades persones dels titulars dels vehicles

HI ha dos tipus d’inscripció. Una, la que permetrà als vehicles que compleixin els requisits (benzines matriculats després del 2000 i dièsels posteriors als 2006, en línies generals) accedir a la ZBE –un espai delimitat per les rondes que abasta bona part de la ciutat de Barcelona però també zones de Sant Adrià del Besòs, l’Hospitalet o Cornellà de Llobregat- sense cap restricció. En aquests casos, tot just hauran de fer el registre. Pel que fa als vehicles fora de normativa, l’hauran de fer igualment per poder optar posteriorment a les autoritzacions diàries (10 en un termini d’un any) per poder entrar puntualment.

El cost del registre -per ara, d'un durada de dos anys- serà de 5,80 euros. El dels permisos diaris, de 2,40. Govern i l’AMB han acordat que mensualment es transferirà a l’entitat barcelonina el que es recapti en concepte de la gestió. Pujol ha recordat que “el sistema que s’ha creat pel control és un lector de matrícules” i, per tant, “el que compta és si s’està al llistat o no”. Si no s’està, les càmeres generaran automàticament la sanció. Per tant, el registre l’han de fer ja fins i tot vehicles com els industrials, pels quals hi ha una moratòria fins a l’1 de gener del 2021.

Andorra gestionarà la majoria d’autoritzacions dels vehicles andorrans. De moment, però, no ho podrà fer d’aquells que tenen un tracte especial, com ara els emprats per persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33% o els de serveis mèdics o funeraris. “Estem mirant de si podem donar algun cop de mà o fer també el tràmit”, ha explicat el responsable del departament de transports.

Tant Pujol com Bartolomé han remarcat que la solució acordada farà que l’AMB rebi només dades dels vehicles. Per tant, no hi haurà “cap detall personal del titular”. Així, “qualsevol consulta ens l’hauran de fer a nosaltres, que justificarem que la inscripció és correcta”.Negociacions amb la DGT per aconseguir les etiquetes

Independentment de l’acord amb l’AMB, el Govern manté converses obertes amb la Dirección General de Tràfico (DGT) per aconseguir poder tenir accés als distintius mediambientals emesos per l’organisme. Aquestes etiquetes no tenen res a veure amb poder accedir o no a la ZBE, ja que es controla via les matrícules i la inscripció al registre, però des de l’executiu s’entén que “pel fet de ser nacionals ens ajudaria a tenir l’autorització a altres ciutats”, on es puguin aplicar mesures similars a les de Barcelona. “Estem acabant de parlar i negociar amb la DGT amb el suport de Mobilitat”, ha apuntat Pujol.  

Comentaris (5)

Trending