El pacte territorial entre PS i Liberals, cada vegada més a prop

Les dues formacions podrien presentar llistes conjuntes com a mínim a Andorra la Vella, Escaldes i Encamp en les properes eleccions generals i mantindran candidatures nacionals separades

Els màxims responsables de Liberals i PS, Jordi Gallardo i Pere López, durant una compareixença conjunta al Consell.
Els màxims responsables de Liberals i PS, Jordi Gallardo i Pere López, durant una compareixença conjunta al Consell.
El pacte entre Liberals d’Andorra (Ld’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) per fer llistes territorials conjuntes en les properes eleccions generals està cada vegada més a prop. Queden encara serrells per tancar, però les dues formacions tenen clar que buscar “fórmules innovadores” per intentar trencar la majoria demòcrata, afavorida pel sistema electoral. Els socialdemòcrates han fixat per al 28 de juny un congrés on preveuen validar la línia estratègica per als comicis estatals que molt probablement se celebraran el desembre. I allí, si no és abans, és on la formació hauria d’aprovar l’aliança amb els liberals. Això sí, en la circumscripció nacional cadascú anirà per separat.

La idea, segons diverses fonts, és oferir una alternativa regeneradora, de renovació tant de cares com de maneres de fer. I una manera de fer-ho seria trencant des de dins amb el sistema que dóna dos consellers directes a la llista més votada en cada parròquia. D’aquí que la voluntat de socialdemòcrates i liberals és configurar candidatures territorials mixtes. És a dir, llistes on els dos primers integrants representin, un cadascun, a les dues formacions. Cal veure l’àmbit del pacte i saber si realment es podran formalitzar llistes a totes les parròquies sota la mateixa fórmula.

Els dos partits busquen oferir una imatge de renovació alhora que intenten trobar una fórmula que els permeti trencar un sistema electoral que, ara per ara, creuen que afavoreix a Demòcrates

Sembla evident, segons les fonts consultades, que les dues formacions tenen clar que hi ha tres parròquies on la suma podria resultar: Andorra la Vella, Escaldes i Encamp tenen tots els números de tenir una llista territorial conjunta. De fet, per exemple, l’acció comunal encampadana de socialdemòcrates i liberals ja és sovint conjunta davant la majoria demòcrata. Respecte la resta de parròquies tant PS com Ld’A estan avaluant la seva capacitat individual per mirar de saber què podria suposar una unió. En tot cas, les dues formacions treballen en consensuar un seguit de punts programàtics clau a partir dels quals puguin passar un “missatge clar, senzill, entenedor i engrescador”. Atraure els desencisats i els nous votants -ja sia perquè arriben a la majoria d’edat, ja sia perquè obtenen la nacionalitat- seria un del reptes.

De reunions entre representants de les dues formacions n’hi ha hagut i n’hi continuarà havent. I, segons les diverses fonts consultades, la possible aliança “està ben orientada” sense que es pugui encara donar res per feta. El president del PS i líder parlamentari de la formació, Pere López, afirmava després del darrer comitè directiu socialdemòcrata celebrat dissabte que  “el congrés fixarà l’estratègia electoral del partit i, per tant, tot el que s’està treballant des del punt de vista programàtica i les possibles converses amb altres partits”.

López va indicar que fins al 28 de juny “es treballarà per fixar una posició i que tots els militants es puguin pronunciar”. El que queda clar és que hi haurà “una llista nacional en solitari” i que s’han d’abordar “les possibilitats que hi ha per a les territorials”. Sense dir-ho explícitament, sí va reconèixer que els contactes amb Ld’A són molt més fluids que els que hi pugui haver amb SDP.



El PS, sense embuts amb el representant de Macron

Els consellers generals socialdemòcrates Pere López i Rosa Gili es reuniran dilluns que ve a París amb el representant del Copríncep francès, Patrick Strzoda. López i Gili acudiran a la cita amb el ‘delegat’ d’Emmanuel Macron amb la voluntat d’exposar-li la realitat que es viu al Principat. Els socialdemòcrates pretenen que a l’Elisi coneguin sense embuts què passa a Andorra. López i Gili van exposar la qüestió davant els membres del comitè directiu de la formació, amb els quals van abordar com plantejar la trobada amb Strzoda.

El president del PS ha avançat la voluntat de “donar-li (al representant del Copríncep) una visió àmplia de quina és la situació real que es viu a Andorra” parlant de temes com les pensions, les dificultats de les persones amb discapacitat, el sistema electoral, el dret a vot dels residents, la doble nacionalitat i, especialment, de la reforma laboral i de la Funció Pública cap a un model, ha denunciat, “més feble i més controlat pel poder polític”. Es tracta, ha remarcat, de temes “que, igual que les relacions econòmiques o l’encaix amb la UE, també afecten els ciutadans, molt d’ells francesos o fills de francesos o de ciutadans comunitaris”. 

Una imatge del comitè directiu del PS celebrat dissabte. | PS

 

El directiu també va aprovar aquest dissabte incorporar l’etiqueta social-ecològica en la definició ideològica de la formació. El PS considera necessari adoptar també aquest posicionament i deixar ben clar l’aposta per l’economia verda que, de fet, ja es va fent els darrers anys. La primera secretària de la formació, Susanna Vela, ha recordat que, des del PS, “hem apostat fa anys per una Andorra més social i més sostenible, amb una especial atenció a l’ecologia”. Així, ha recordat que ja amb el moviment Fem PS, el 2013, i al programa electoral del 2015 “introduíem tots aquests aspectes d’equilibri, sostenibilitat i harmonia amb l’ecosistema”. 

Aquesta trajectòria es referma ara amb la incorporació dins l’ideari, tal com ja han fet altres formacions socialdemòcrates europees, de l’etiqueta de la social-ecologia. “Una economia verda genera riquesa a curt i llarg termini i crea llocs de treball d’alt valor afegir”, ha recordat la dirigent.  Per això, “entenem que ho hem d’assumir dins del nostre discurs com un punt més del nostre programa polític”. I és que, ha remarcat, “el medi natural ens obliga a prendre un compromís amb la societat i no ho farem si no adoptem polítiques ecològiques com a partit progressista i socialista que som”.



 

Etiquetes

Comentaris

Trending