El MoraBanc conquereix Vitòria 26 anys després (73-77)

Després de tres quarts molt igualats, els andorrans obren una lleugera escletxa en el marcador en l’inici del definitiu i saben jugar amb encert els darrers instants per lligar el triomf

Un instant del partit.

El MoraBanc Andorra ha aconseguit un triomf de prestigi en la seva visita a Fernando Buesa de Vitòria, on no guanyava des de l’octubre de 1993 –set derrotes en els darreres set visites-. En un duel molt equilibrat, els tricolors han sabut, aquesta vegada sí, aguantar la pressió del tram decisiu. Després de tres quarts molt igualats, un bon inici del període definitiu els ha permès obrir una petita escletxa al marcador amb la qual han sabut jugar en la recta final del duel per assegurar-se el triomf (73-77).

El primer quart ha estat igualat, tot i que amb dues parts diferenciades. A la primera meitat, el MoraBanc ha sabut ser intens en defensa i dificultar molts els atacs del Baskonia, fet que l’ha deixat amb només cinc punts en cinc minuts. En atac, a més, s’ha estat encertat. Així, a l’equador del període els andorrans havien aconseguit un petit avantatge (5-10). Al segon tram, però, el Baskonia ha reaccionat. Ha millorat en atac i també ha sabut controlar millor l’ofensiva tricolor, que ha notat en excés el descans de Hannah. El duel s’ha equilibrat (17-17).

No ha començat bé el segon quart, amb un parcial de 7-0 pels vitorians, que s’han aprofitat d’uns minuts de feblesa defensiva andorrana. Per situar el 24-17. La rèplica andorrana ha vingut de la mà de Sy, que ha escurçat la diferència a només un punt. Semblava, però, que el Baskonia tornava a marxar en el marcador amb un altre parcial de 6-0 traient fruit dels dubtes en atac dels tricolors però llavors ha aparegut un Hannah que s’ha posat ‘on fire’. Vuit punts consecutius (sis dels quals via triple) i una assistència de luxe a Musli han servit per remuntar i marxar al descans per davant en el tanteig (33-37).

El retorn dels vestuaris ha estat marcat per una bona estona sense que cap dels dos equips fos capaç d’anotar, panorama que s’ha trencat arran d’una més que rigorosa decisió arbitral en assenyalar a Hannah una discutible tècnica. L’acció ha obligat Ibon Navarro a donar descans al base, que ja acumulava tres personals, i ha permès igualar el marcador (37-37) al Baskonia. Semblava que venien minuts complicats pel MoraBanc que, però, s’ha sobreposat i ha completat un tercer quart seriós, amb bones accions en atac i una defensa intensa que ha complicat molt l’anotació dels bascos. El duel ha continuat igualat fins al final d’aquest període, amb els tricolors per davant però sense ser capaços de fer escletxa en un marcador que, gràcies a un triple de Shields ha acabat amb un 51-52 que deixava totes les espases a l’aire.

Només començar el període decisiu, Todorovic ha aparegut forçant dues bones accions de dos més u que han permès MoraBanc marxar de sis (53-59). El Baskonia ho intentava però en atac s’ha trobat, de nou, un rival molt seriós. Quan faltaven cinc minuts, els tricolors, ara sí, han aconseguit l’escletxa clau. Primer, gràcies a un error d’un jugador del Baskonia que en intentar agafar el rebot a segon tir lliure fallat per Musli s’ha acabat ficant ell mateix la cistella i després amb una gran acció individual de Sengling. Totes dues accions han situat els vuit punts de diferència al marcador (55-63).

Amb els nervis a flor de pell i amb l’obligació de retallar, el Kirolbet ha començat a notar, encara més, les presses i s’ha topat amb un rival que, ara sí, ha sabut jugar el tram final d’un partit equilibrat, amb bones cobertures en defensa i sabent evitar amb cistelles en moments oportuns que el rival pogués escurçar distàncies de forma perillosa. Tot i els darrers intents dels vitorians, el MoraBanc no s’ha posat nerviós i ha aconseguit, més de 26 anys després, conquerir el feu basc i sumar un triomf que el consolida a la zona de play-off.

FITXA TÈCNICA

KIROLBET BASKONIA (73): Janning 7, Sergi García 5, Shengelia 13, Shields 18, Eric 6 –cinc inicial-, Diop 2, Fall 6, Stauskas 4 i Polonara 12.

MORABANC ANDORRA (77): Sy 15, Massenat 9, Hannah 8, Walker 4, Musli 12 –cinc inicial-, Tisson Pérez 2, Krampelj 1, Todorovic 7, Jelinek 7, Sengling 12 i Clark 0.

Àrbitres: Pérez Pizarro, Sánchez Sixto i Sánchez Benito.

Parcials: 17-17 / 16-20 / 18-15 / 22-25 (73-77).