El Govern preveu que les mesures pel coronavirus suposin un cost de 416 milions d’euros

Tot plegat farà disparar, i de quina manera, l’endeutament estatal, que amb les estimacions que hi ha sobre la taula, podria situar-se a final d’any a tocar els 1.500 milions d’euros

Els ministres Eric Jover i Jordi Gallardo durant la compareixença.
Els ministres Eric Jover i Jordi Gallardo durant la compareixença.
Les mesures que fins ara preveu adoptar el Govern per tal de poder fer front a la crisi econòmica derivada del coronavirus costaran a l’Estat més de 400 milions d’euros. Tot plegat farà disparar, i de quina manera, l’endeutament estatal, que amb les previsions que hi ha sobre la taula, podria situar-se a final d’any entre els 1.400 i els 1.500 milions d’euros. L’executiu ha començat a dissenyar un pla amb la idea que al 2025 la situació econòmica s’hagi redreçat de forma important, encara que sense arribar, ni molt menys, a les xifres prèvies a l’esclat de la crisi.

Els ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, i el titular de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, han tornat a comparèixer aquesta nit per anar desgranant algunes de les mesures incloses en la que seria la segona llei òmnibus, que aquest matí s’ha entrat a tràmit parlamentari i dijous hauria de ser aprovada al Consell General, encara que queda veure amb el suport de qui i quin serà el posicionament argumental de les dues formacions que se seuen a la bancada opositora. Jover ha exposat algunes de les xifres que suposarà l’impacte del coronavirus i ho ha traslladat al pressupost per al 2020, que es tancarà en un dèficit de gestió de 179 milions d’euros i un un dèficit de caixa de 199, una xifra pràcticament rècord sinó rècord del tot en la història del país.

El marc pressupostari establia per aquest 2020, inicialment, el deute en 984 que representava el 33,7%, el 51% anunciat per Jover suposa que l’endeutament es dispari fins a 1.489 milions d’euros

El titular de Finances ha recordat que la davallada d’activitat suposarà una reducció d’ingressos de prop de 50 milions d’euros. I que s’han fet ajustos per reduir les inversions de l’Estat en 17 milions i retallar el cost del funcionament de l’administració en set milions més. Però els múltiples compromisos que assumeix l’Estat en base a les mesures excepcionals que s’han de desplegar per fer front a la crisi derivada de la pandèmia suposaran disparar l’endeutament de l’Estat. Jover ha explicat que es passarà d’un deute acumulat del 33% del PIB a un endeutament del 51% de la riquesa que genera el país.

Traduït en xifres absolutes, i si es té en compte que el marc pressupostari establia per aquest 2020, inicialment, el deute en 984 que representava el 33,7%, el 51% anunciat per Jover suposa que l’endeutament es dispari fins a 1.489 milions d’euros. El titular de Finances ha explicat que es treballa en un pla perquè “de cara al 2025 tornem a una situació del 39,5% del PIB”. En cinc anys, per tant, mirar de rebaixar més de deu punts el deute que s’acumularà ara però quedant encara lluny de la situació precoronavirus.

Jover ha exposat unes xifres que evidencien que la previsió del Govern és que el cost de la crisi pel coronavirus sigui de 416 milions, dividides en les dues fases, la relativa a la llei ja aprovada, que suposa un desemborsament de 154 milions d’euros, i la fase que s’està acabant de dissenyar amb el projecte de llei avui tramitat al Consell General.

 

Comentaris (6)

Trending