El viatge arbitral de Chato a Irlanda del Nord en plena polèmica li val la destitució

Espot i Gallardo pacten fer fora el secretari d’Estat d’Economia després de descobrir i comprovar que els havia mentit i que estant en el càrrec va acudir almenys a tres partits

-
-
Ni per no tributar ni per fer dobles feines. El secretari d’Estat d’Economia, Salustià Chato, ha estat ‘expulsat’ del Govern per mentir. O per com ha dit el cap de Govern, Xavier Espot, per "trencar el deure de lleialtat". Chato havia assegurat que deixava les seves tasques arbitrals en assumir el càrrec, així ho havien pactat ell i el seu ministre de tutela, Jordi Gallardo. Però no va respectar l'acord i va continuar fent d'observador arbitral a esquenes del Govern. Fins al punt que divendres passat, en plena polèmica, va viatjar fins a Irlanda del Nord per supervisar un partit per compte de la UEFA.

Espot ha comparegut aquest migdia per confirmar allò avançat per l'Altaveu. "La línia era molt fina", ha començat dient el cap de Govern tot recordant que es mantenia Chato en el càrrec sempre que no apareguessin nous elements. Entre ahir a la nit i aquest matí han aparegut noves dades. I l'evidència que l’exdirector de Pressupost havia enganyat el seu propi superior (més enllà que amic personal), el ministre de Presidència, Jordi Gallardo, que l'havia defensat amb ungles i dents. El juliol, l'agost i el setembre, pocs dies després de ser salvat per la campana, Chato va fer tasques d'observador arbitral internacional.

Espot afirma que l'alt càrrec ha trencat "un deure de lleialtat" després que el seu superior li donés una instrucció clara i "encertada" de no continuar en tasques arbitrals

Gallardo, que aquest matí era fora, en viatge oficial a Madrid, va explicar públicament en transcendir que Chato cobrava de la FAF que havia pactat amb el secretari d'Estat que assumit el càrrec pel qual se'l proposava abandonaria les tasques arbitrals. I així es va pactar i es va donar per fet per raons "ètiques i estètiques", segons Espot, que compartia la petició feta pel ministre al seu número 2. L'última cita d'aquelles característiques que el secretari d'Estat compliria seria el partit de l'11 de juny a l'Estadi Nacional entre Andorra i França. Era un partit especial, la FAF necessitava el suport de Chato -un dels seus col·laboradors arbitrals més ben considerats i l'únic reconegut a nivell internacional quant a l'observació-, i Gallardo va entendre la situació.

Però va resultar que el secretari d'Estat va decidir que deixaria les activitats a Andorra però mantindria tota la resta. I tant al juliol com a l'agost -el 13 d'agost a Dublín, exactament- va fer desplaçaments a l'estranger. No havia saltat la polèmica i va anar fent el viu. Però és que fins i tot divendres passat, quan estava tot l'embolic d'allò més encés i Gallardo havia aconseguit salvar almenys momentàniament el seu número 2, a Chato no se li va acudir res més que participar d'un partit sub 21 entre Irlanda del Nord i Malta a la ciutat de Ballymena, en el primer dels dos països citats.


El cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença. | ALTAVEU

El cap de Govern ha assegurat que Chato ha reconegut a Gallardo que va assistir al partit del passat 6 de setembre i també el del 13 d'agost. Ho ha justificat assegurant que es tractava de "compromisos ineludibles". Però el cert és que no va avisar mai ningú i el secretari d'Estat no va ni tan sols tenir en compte que estava a la corda fluixa. Ni amb l'excusa de l'ineludibilitat no se l'hagués autoritzat, ha dit Espot. Per tant, va incomplir "una instrucció i una ordre expressa que li va donar el seu ministre" i atès aquest trencament de la lleialtat, el ministre de Presidència i Economia hauria "perdut la confiança" amb el seu col·laborador més directe. D'aquí que aquest matí, davant de les evidències, i encara que des de la distància, Gallardo ha proposat a la resta del Govern destituir Chato, una decisió consensuada amb el propi Espot, que havia també defensat el número 2 d'Economia.

Liberals dóna la decisió adoptada i promoguda per un Gallardo que està molt tocat per l'incompliment del seu número 2, que retorna com a cap d'àrea a Finances

Xavier Espot, que ha explicat que Salustià Chato haurà de retornar ara al seu lloc de cap d'àrea al departament de Finances i que Gallardo haurà de buscar un nou secretari d'Estat, ha continuat assegurant que l'ara destituït no hauria comès cap infracció més enllà de l'incompliment de tributar allò que va percebre com a àrbitre en concepte d'IRPF, una situació que s'hauria regularitzat. El cap de Govern ha afirmat que els nous elements que han portat a despatxar Chato no suposen cap infracció ni administrativa ni molt menys penal. La situació decisiva és un dany "col·lateral", però "hi ha qüestions que no són una irregularitat o una infracció legal" i comporten decisions com l'adoptada avui: la destitució. 

El cap de Govern no ha volgut usar el terme 'traït' o 'traïció' per referir-se al que podia sentir ell o, sobretot, Gallardo, de qui ha recordat que l'unia una "amistat preexistent" profunda amb Chato. "No em satisfà aquest fet", ha recordat Espot, que ha explicat que el ministre de Presidència "no està ni molt menys satisfet. Està decebut". De fet, altres fonts han assegurat que Jordi Gallardo està molt 'tocat' després de descobrir l'engany al qual l'ha sotmès el seu amic després de 'trencar-se la cara' per ell i de mantenir-lo en el càrrec sobre qualsevol tempesta. 

Reaccions a la destitució

La compareixença d'Espot s'ha avançat fins i tot a la tradicional roda de premsa governamental dels dimecres davant la gravetat de la situació, segons que ha recordat el cap de Govern. Just després que el màxim mandatari executiu fes l'anunci, Liberals d'Andorra, que havia defensat Chato a capa i a espasa, ha fet públic un comunicat donant suport a la decisió adoptada per Gallardo. En una línia idèntica i usant pràcticament les mateixes paraules s'ha manifestat Demòcrates d'Andorra, que s'ha referit a l'afer també via comunicat.

De la seva banda, el PS ha tractat la qüestió en la recta final d'una compareixença protagonitzada pels consellers generals Pere López i Rosa Gili. Ha estat aquesta darrera qui ha fet les valoracions escaients. Gili ha apuntat que “era una evidència que això havia d’acabar d’aquesta manera” i ha lamentat “la mala imatge que s’ha donat des d’un Govern que ha començat des d’un posicionament de mediocritat”. La consellera general ha afirmat que “era de calaix que no es pot defensar algú que va a exercir un càrrec de responsabilitat quan se sap que ha incomplert la llei” i ha avisat que “un Govern no pot demanar als ciutadans el compliment estricte de la llei quan els mateixos membres no ho fan i, fins i tot, altres components deien que això no era greu”.

Comentaris (19)

Trending