El Govern aprova restriccions globals per combatre el coronavirus

Es restringirà l'accés a les residències i centres de dia per a la gent gran al mateix temps que s'obliga als professionals sanitaris i del SAD que estan de vacances a estar localitzables i a menys de vuit hores del país

Jover, Espot i Benazet, durant la roda de premsa.
Jover, Espot i Benazet, durant la roda de premsa.
El Govern ha adoptat mesures restrictives importants davant la crisi del coronavirus. Entre elles, hi figuren vàries centrades a protegir un dels col·lectius de risc, la gent gran. Així, es limitarà l'accés a les residències i als centres de dia, així com als casals. Pel que fa al personal sanitari i del Servei d'Atenció a Domicili que estigui de vacances, se'ls demanarà que sigui localitzables i a menys de vuit hores d'Andorra. També es limiten les pràctiques formatives a centres sanitaris i els actes amb més de mil persones. 

El Govern ha aprovat un decret amb aquestes mesures, tot i deixar clar que, per ara, "adequades a la nostra realitat", segons ha apuntat Xavier Espot, tot recordant que aquesta és ben diferent a la d'altres països. Una part important de les restriccions fa referència a la gent gran, un col·lectiu d'especial risc. Així, en els centres de dia i residències, només es permetrà la visita d'un familiar concret per cada usuari. En cap cas hi podran accedir persones que presentin febre o simptomatologia respiratòria compatible amb el Covid-19. Si algun intern en presenta, serà aïllat en una habitació i es restringirà al màxim el seu accés a les dependències comunes.

Pel que fa a la resta de la població, Espot ha indicat que serà obligatori fer cas de les instruccions dels professionals sanitaris si aquests decreten un confinament domiciliari o un aïllament a l'hospital. Pel que fa a aquest personal, i també al del SAAS, el decret faculta a mobilitzar a aquells que estiguin de vacances, que hauran de romandre a menys de vuit hores de distància del país.

L'executiu també controlarà la venda a farmàcies de material sanitari, com ara les mascaretes

A més, s'anul·la qualsevol congrés o conferència on puguin coincidir professionals sanitaris al país. De fet, tampoc hi podran anar a cap dels que es puguin fer a l'estranger. A banda, el Govern podrà controlar la venda de material sanitari que es consideri necessari per afrontar aquesta crisi, com per exemple les mascaretes. Es podrà fixar preus i, si es considera oportú, requisar-ne.

Es mantenen les classes als centres educatius. Tot i això, es deixa clar que no podrà anar cap infant o adolescent que presenti símptomes de la malaltia i que si algú els comença a patir ja a l'escola, se l'haurà de recollir com més aviat millor i retornar-lo a casa. Totes les sortides escolars a l'estranger queden anul·lades, igual les pràctiques de Formació Professional en àmbits sanitaris.

A banda, queda suspès qualsevol esdeveniment que pugui aplegar més de mil persones en un únic lloc. La mesura, però, tindrà poca incidència a Andorra on són escassos aquests tipus d'actes. De fet, tot just potser els partits del MoraBanc que, de fet, ja s'han de fer a porta tancada segons va comunicar l'ACB. Pel que fa als actes on amb menys gent, es deixa la decisió en mans dels organitzadors, tot i que l'administració responsable -sigui comunal o governamental- tindrà la postestat d'anul·lar-lo si considera que existeix risc de contagi. 

Espot ha deixat clar que l'objectiu de les mesures són "preservar la salut pública" i que estan "adaptades a una realitat en la qual no hi ha transmissió comunitària del virus". S'ha volgut fer especial cura "dels col·lectius més vulnerables" a la vegada que es vol assegurar que "podem disposar dels recursos humans i sanitaris en cas que hi hagi un increment de casos". Ha afirmat que són "limitades en el temps i proporcionades". També ha volgut fer una crida a la "calma". Al seu entendre, "no cal que la gent quedi reclosa a casa" però sí que és necessari "ser suficientment prudent i tenir sentit comú". Per la seva banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet ha defensat que "tenim un nombre de llits i una UCI que no té cap altre territori de 80.000 habitants". 

 

Comentaris (24)

Trending