El fons de compensació que s’usarà per la crisi del coronavirus té tot just dos milions

Es va començar a nodrir l’any 2015 a raó d’entre 400.000 i 500.000 euros per exercici i els recursos disponibles queden molt lluny dels que es necessitaran per afrontar la situació

Govern tanca el 2015 amb 13,2 milions de dèficit, la meitat del previst però més del doble que l\'any anterior
Govern tanca el 2015 amb 13,2 milions de dèficit, la meitat del previst però més del doble que l\'any anterior

Una de les mesures adoptades pel Govern per afrontar la crisi del coronavirus ha estat la d’activar el compte de compensació. Es tracta d’un mecanisme al qual es pot recórrer per causes excepcionals i que, fins ara, no s’havia utilitzat. Ara bé, fonts consultades deixen clar que és una decisió més però que no serà cap panacea. Ara mateix la seva dotació és de tot just dos milions, insuficients sens dubte per fer front a les greus conseqüències econòmiques que comportarà l’emergència sanitària provocada pel Covid-19.

El compte de compensació es va crear el novembre el 2014 amb l’aprovació de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal. En concret, amb el seu article 19, que establia que el constituirà i gestionarà el Govern i que “s’utilitzarà per sufragar els pressupostos extraordinaris per causes excepcionals”. Aquestes suposen “catàstrofes naturals, emergències greus i esdeveniment o situacions excepcionals, inclosos de caràcter econòmic que requereixen una actuació pública urgent i extraordinària que no es pugui assumir amb les partides pressupostàries vigents”.

Aquest compte s’anava omplint de recursos via els pressupostos de l’Estat i dels comunsl. Anualment, l’executiu i les set corporacions parroquials havien d’incorporar-hi el 0,10% del total de les seves despeses. Des del 2015, doncs, s’estaven fent aportacions. Això suposa un creixement d’entre 400.000 i 500.000 euros anuals.

Actualment, doncs, la dotació del compte de compensació seria d’uns dos milions d’euros. La xifra, reconeixen les fonts properes als grups parlamentaris que donen suport a Govern, és insuficient per afrontar una crisi de la magnitud de la del coronavirus. Inicialment, apunten, la iniciativa estava pensada per altre tipus de situacions. Un exemple seria l’esllavissada a la Portalada.

Per això el Govern ja busca altres fonts de les quals poder treure els fons que faran falta per afrontar l’excepcional situació, com ara la possibilitat d’incrementar l’endeutament. També, cal recordar, s’ha donat instruccions a Ordenament Territorial perquè aturi projectes d’obres i, d’aquesta forma, poder emprar els recursos que hi estaven destinats inicialment.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending