El desconfinament no es decidirà fins que no s’hagin fet els testos d’immunització

El Govern es deslliga del pla publicitat pel doctor Oriol Mitjà tot i reconèixer que s’està treballant per veure com es pot accelerar al màxim el procés d’obertura de l’activitat econòmica

-
-
Fins que no s’hagin fet els testos d’immunització, les proves que permetran determinar quins ciutadans han passat el coronavirus i quins no l’han passat, no es prendrà una decisió sobre el desconfinament de la població, que molt probablement haurà de ser gradual. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha reconegut que s’està treballant “en un pla de com poder accelerar al màxim el procés d’obertura de l’activitat econòmica”. Però aquest pla no ha de ser necessàriament el que ha publicitat el doctor Oriol Mitjà, assessor governamental per a l’estratègia sanitària.

Jover ha precisat que fa temps que especialistes en l’àmbit privat i parapúblic fa un temps que treballen el disseny de l’estratègia que ha de permetre, a poc a poc, anar recuperant la normalitat almenys quant a la mobilitat interior. A aquest treball s’hi va afegir posteriorment el Govern i “segur que Oriol Mitjà hi ha fet les seves aportacions”, però el document que ha transcendit aquest divendres a traves de les xarxes i fet públic pel viròleg mateix no és el d’Andorra. De fet, el portaveu governamental ha demanat, amb cert enuig, que no es faci conjectures sobre documents o decisions que no són del Govern.

El ministre ha explicat que no hi haurà fixació de terminis “fins que no tinguem dades reals dels testos immunològics”. Fins que no se sàpiga “quanta gent ha estat en contacte amb la malaltia”, perquè ha recordat que en molts casos, els símptomes que presenta el Covid-19 poden ser compatibles amb altres dolences i, per tant, cal saber amb exactitud qui ha generat anticossos i qui no. I Jover no ha volgut anar massa més enllà per no desvetllar l’estratègia amb què s’està treballant, que en qualsevol suposaria una obertura gradual.

Sí que ha reconegut, però, que una de les formes per controlar millor el desconfinament, i també ho recull Mitjà en el seu document, seria poder accedir a la mobilitat de les persones, perquè “en el cas que hi hagi una positiu es pugui actuar millor”. I es puguin adoptar les mesures preventives escaients. En tot cas, l’eina que hauria de permetre aquest control “no està desenvolupada”, i si realment calgués o s’optés per impulsar-la seria “sota el precepte del màxim respecte a la protecció de dades” perquè “no s’hi val que amb l’excusa d’una crisi sanitària” no es respectin els drets de les persones.

En aquest sentit, i amb el convenciment que s’han de respectar “sempre” aquests drets, les persones que estan treballant en el pla de desconfinament -“en el qual el Govern ha entrat en una segona fase”- i també amb l’elaboració del protocol de testos immunològics han estat permanentment en contacte amb l’Agència de Protecció de Dades per anar resolent dubtes que poguessin aparèixer.

Comentaris (1)

Trending