El degoteig de tancaments de guarderies continua: ara a Prada Ramon

Després que baixés la persiana la llar d’infants ‘Pessolets’, a tocar l’avinguda Meritxell, ara ho fa ‘Racó dels petits’ perquè no pot afrontar el cost dels canvis que se li exigirien

-
-
El degoteig de guarderies que tanquen portes continua. La pressió ja no directa sinó també indirecta que està fent el ministeri d’Afers Socials via inspeccions dels centres sociosanitaris als quals s’han inclòs les llars d’infants està portant a situacions límits alguns dels petits establiments privats, que no poden afrontar els costos de posar-se al dia amb la nova reglamentació. La darrera guarderia en anunciar el tancament és el ‘Racó dels petits’, a la zona de Prada Ramon d’Andorra la Vella.

Aquest centre no ha estat sotmès encara a la inspecció que sí que ja han passat altres llars. Per tant, tal i com expliquen responsables de la guarderia, la decisió no té a veure directament amb el control ministerial. Sí és cert, però, que el fet de saber que més aviat o més tard els tocaria passar una exhaustiva inspecció governamental va portar les responsables del ‘Racó dels petits’ a encomanar una assessoria, com a mínim, sobre l’estat del local. Per poder tenir assegurat el compliment de la normativa calia dur a terme unes millores que les explotadores del negoci consideren que pertoca al propietari de l’immoble i que aquest no s’ha avingut a fer. 

En conseqüència, i com que entenien que no els pertocava assumir les despeses derivades d’aquelles millores, i veient que aviat vencia el termini del lloguer, les responsables de la guarderia han decidit no renovar el contracte i tancar la llar a final d’aquest mes. També coincidia en un moment de dificultat per al centres petits. “És una època complicada. Hi ha baixa de nens. Cada any al setembre, a l’octubre, es nota.” Ho atribueixen al fet que molts dels nens que han tingut els anys anteriors i a l’estiu inicien l’escolarització pura i dura. “Es triga dos o tres mesos a remuntar.” Però entre una cosa i l’altra, aquest cop no ho han vist viable.

La darrera clausura no va directament lligada a les inspeccions del ministeri, tot i que sabien que calien unes millores i la manca d’acord amb el propietari de l’immoble han fet resoldre el negoci 

Les inspeccions estan sent molt rigoroses. I les guarderies petites pateixen de valent. Les queixes en molts casos, però, són més per les formes que pel fons. I en el cas del ‘Racó dels petits’ els laments van per un altre cantó. “Les responsables som dues autònomes, dues propietàries autònomes, sense cap mena d’ajuda de Govern. Per molt que es digui, els autònoms no rebem cap ajuda”, afirma una de les responsables de la guarderia que té clar que per poc que pugui no pensa torna a treballar per compte propi.

Més enllà d’això, hauran pogut recol·locar la canalla que encara tenen entre la guarderia ‘Mainada’ i la llar d’infants de Prada Casadet, principalment. A les parròquies centrals, no només aquest centre situat al carrer na Maria Pla tancarà o ha hagut de tancar. Una de les guarderies que sí va ser sotmesa a una inspecció i que primer va anunciar el tancament -durant l’estiu- i després va intentar allargar una mica més però ha acabat havent d’abaixar la persiana és la ‘Pessolets’, en aquest cas situada a tocar de l’avinguda Meritxell i que oferia un horari amplíssim, incloses els diumenges. A Escaldes, sense res a veure amb la qüestió de les inspeccions, ha tancat ‘Nens brillants’.

Projecte d’associació aturat

L’elevat malestar per l’actuació ministerial en relació amb les inspeccions, fins i tot quan encara no s’havia publicat ni tan sols el reglament, va empènyer diversos centres a tractar la possibilitat de crear una associació que defensés els interessos de les guarderies privades, que es trobaven en franca debilitat davant les llars d’infants públiques, comunals. Des de poc després de plantejar la qüestió, alguna de les guarderies privades més ‘potents’ se’n va desmarcar. I va deixar el projecte una mica coix. 

Ara, malgrat que encara hi ha alguns centres que s’integrarien a una eventual unió, fonts del col·lectiu han reconegut que tot està aturat. “No s’ha tornat a moure el tema”, han reconegut les fonts que han afegit que a mida que s’ha tingut més informació dels controls s’ha constatat que estan “molt fora de to, però res més”. Per tant, també és cert que els ànims s’han calmat una mica més.

Comentaris (2)

Trending