El coronavirus genera “preocupació i incertesa” en els afectats per malalties minoritàries

La presidenta de l’AMMA, Mònica Lage, recorda que la majoria són “persones vulnerables” i remarca que cal seguir de forma encara més estricta “les premisses oficials del Govern”

Carmen Rivera -esquerra- i Mònica Lage durant la presentació de l'associació.

“Amb preocupació i incertesa”. Així viuen els afectats per alguna malaltia minoritària la crisi del coronavirus. La presidenta de l’associació que els aglutina, Mònica Lage, posa en relleu que l’emergència sanitària, si ja per a qualsevol persona suposa una inquietud important, encara més forta en un col·lectiu en el qual molts dels membres “són persones de risc i, per tant, més vulnerables”. Per això, des de l’AMMA volen fer una crida perquè “tothom es quedi a casa” perquè així “superarem més ràpidament el Covid-19”.

Lage té clar que els membres de l’entitat “hem d’estar atents i prendre totes les mesures de prevenció i seguretat”, ja que una infecció de coronavirus, en la majoria de casos, podria suposar un seriós problema. Per això, remarca que la direcció de l’associació està oberta a rebre i aclarir qualsevol “dubte o demanda” que pugui sorgir en un moment tan delicat com l’actual.  La principal recomanació és clara: “que segueixin les premisses oficials del ministeri de Salut”.

Per ara, el contacte amb Govern i autoritats sanitàries es fa a través de la Federació d’Associacions de persones amb discapacitat (FAAD). Per ara, “no tenim constància de cap complicació” tot i que no amaga que “la situació és preocupant i els casos de persones afectades de la Covid-19 cada dia augmenten”.

Un altre motiu que pot fer créixer la preocupació és el fet que, en molts casos, els tractaments o les visites mèdiques dels afectats per aquestes malalties no es poden fer a Andorra i cal anar a centres sanitaris dels països veïns, ara sota estrictes mesures de restricció de moviments i, a més, en hospitals sobrecarregats per l’expansió del coronavirus. “Els hospitals de referència són els que gestionen els tractaments de cada pacient. Ells estableixen les prioritats. Cada afectat gestiona les seves visites i a nosaltres no ens han comunicat que, per ara, això hagi suposat cap Inconvenient”, explica. En el cas personal, “tenim comunicació amb Sant Joan de Déu per correu electrònic, telèfon i videoconferència”.

Per tots aquests motius, des de l’AMMA es vol donar un missatge a tota la població. De fet, el mateix que ja fa dies que s’envia des del Govern. “Pel bé de tothom que es quedin a casa i així superarem el coronavirus ràpidament”, afirma.

Etiquetes: