El Copríncep mitrat lamenta que es vulgui ‘matar’ la institució a poc a poc

Vives reitera la seva defensa al dret a la vida alhora que insisteix que l’Església es mantindrà com a cap d’Estat mentre “el poble ho vulgui” i demana a les institucions prestar més atenció a la problemàtica de l’habitatge

L'arquebisbe i Copríncep, Joan-Enric Vives, durant el seu parlament al comú d'Escaldes, just al costat de la cònsol, Trini Marín.
L'arquebisbe i Copríncep, Joan-Enric Vives, durant el seu parlament al comú d'Escaldes, just al costat de la cònsol, Trini Marín.
"Quan un vol matar un arbre li va inoculant una gota de verí cada dia i l'arbre es morirà.” Amb aquesta cita gairebé bíblica i de forma metafòrica, l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, ha lamentat el que es podrien considerar atacs a la institució que representa en la seva funció de cap d’Estat. Vives no ho ha volgut admetre explícitament en cap moment, però era evident que es referia a les demandes cada cop més reiterades perquè es despenalitzi l’avortament, peticions incompatibles amb la defensa del dret a la vida que el religiós ha tornat a fer aquest dimecres durant una visita a Escaldes, on també ha demanat a les institucions que prestin més atenció a la problemàtica de l’habitatge.

Vives ha encetat la seva visita pastoral a Escaldes-Engordany, la parròquia que enguany celebra els 40 anys d’ençà de la seva creació, un fet que, en certa manera, ha protagonitzat també la trobada que l’arquebisbe ha mantingut amb la corporació escaldenca. Allí ha pronunciat un discurs de clar contingut polític que posteriorment ha remarcat en declaracions als periodistes. Això sí, sempre sense ser explícit. Enviant missatges entre línies o deixant anar petits dards enverinats com els que li empastifen ‘l’arbre’ que defensa. El Copríncep ha reiterat que “sempre que el poble vulgui” es mantindrà al càrrec i l’Església també seguirà acompanyant Andorra des de la prefectura de l’Estat. La defensa del dret a la vida l’ha citat Vives entre d’altres elements que cal preservar. Com el fet d’escoltar la ciutadania.

El cap d’Estat ha fet una referència al fet que, a parer seu, cal canviar la Constitució. Però no ha dit ni perquè ni en quin sentit. També s’ha referit a la necessitat de treballar més en la lluita contra el canvi climàtic o al fet que el país “no es vulgui tancat”, en clara al·lusió a les negociacions amb Europa, tot i que també ha deixat clar que no li pertoca determinar "quin ha de ser el ritme i com s'han de fer els acords amb la UE i Europa en general”. De fet, les converses amb Brussel·les han centrat una part notable del seu discurs.

Dos dels aspectes més clarament socials als quals ha fet referència el Copríncep mitrat ha estat la celebració de l’acollida dels set primers refugiats procedents del conflicte de Síria -pels quals, els comuns, ha dit remarcant el fet que es trobava en una seu comunal, hi poden fer molt- i també la problemàtica suscitada per l’increment dels preus del lloguer d’habitatges. Vives ha manifestat el desig de la creació d'habitatges socials per a totes aquelles persones que ho estan demandant. Tot i que ha assegurat que aquest assumpte pertany al Govern, Vives ha demanat la col·laboració dels comuns ja que "és provable que la iniciativa privada no tingui en compte les rendes més baixes, el jovent o els padrins".

Etiquetes

Comentaris

Trending