El Copríncep francès ‘colla’ per la despenalització de l’avortament a Andorra

Una diputada de l’Assemblea nacional francesa de la mateixa formació que Macron insta el govern de França a posicionar-se sobre la interrupció de l’embaràs al Principat

Comentaris

Un cartell electoral d'En marxa amb Emmanuel Macron i Laurence Gayte.
Un cartell electoral d'En marxa amb Emmanuel Macron i Laurence Gayte.

Una diputada de l’Assemblea nacional francesa ha formulat una pregunta per tal de forçar el govern francès a posicionar-se sobre la situació de l’avortament al Principat. La qüestió, prou sensible i destacada, encara ho és més tenint en compte que l’aforada que ha presentat la qüestió forma part de la mateixa formació (En marxa) que el president de la República i Copríncep d’Andorra Emmanuel Macron. Curt i ras, Laurence Gayte vol saber el posicionament de França respecte al fet que la interrupció de l’embaràs estigui penalitzada al Principat.

Gayte, que representa els Pirineus Orientals, ha registrat aquest dimarts la pregunta ja publicada al butlletí oficial de la cambra parlamentària francesa. “Com a membre de la delegació de drets de les dones de l'Assemblea nacional i com a membre d'un departament amb una frontera comuna amb el Principat d'Andorra, la senyora Laurence Gayte crida l’atenció del ministre d’Europa i dels afers estrangers sobre la penalització de l'avortament a Andorra”, diu per començar la pregunta.

La diputada recorda que Andorra és un dels últims estats d'Europa, juntament amb Malta, San Marino i òbviament el Vaticà, que prohibeix l’avortament, que el penalitza. I remarca Gayte en la seva pregunta que fins i tot, com és sabut, aquesta penalització s’estén a casos de “violació, incest, malaltia o malformació del fetus o perill per a la vida de la mare”. La parlamentària recorda que “l'avortament és un delicte sancionable per sis mesos de presó per a la dona embarassada, i tres anys de presó i cinc anys d’inhabilitació pel metge que practica la interrupció” i explica que “cada any, andorranes es veuen obligades a anar a avortar a Espanya o França per un cost que varia dels 600 als 1.000 euros”

Gayte recorda que hi ha dones que no poden assumir les quantitats que se’ls demana amb la qual cosa es veuen obligades a recórrer a “mètodes insegurs o clandestins d’avortament". La diputada fa referència en el seu escrit a algunes de les darreres iniciatives per promoure o, almenys, reclamar la despenalització de l’avortament, com la marxa inèdita que hi va haver el 28 de setembre, Dia mundial de l’avortament. Per tot plegat, Laurence Gayte acaba dient que “li agradaria conèixer la posició de França sobre aquest tema”.

Malgrat que no hi ha una especial homogeneïtat dins d'En marxa, no sembla molt probable que tractant-se d'una diputada de la pròpia formació del president, i coneixedora Gayte de les responsabilitats de Macron en relació amb el Principat, hagi fet la pregunta per fer-la, sense cap intencionalitat. En tot cas, caldrà veure l'evolució de tot plegat. Aquest dimecres mateix, l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, està de visita pastoral a Escaldes. S'haurà de veure si el Copríncep mitrat fa alguna referència a la qüestió o es refugia en el paper estrictament religiós que és el que el porta a la parròquia escaldenca per evitar pronunciar-se sobre el tema. El seu homòleg francès no li posa fàcil.

Documents

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending