El Consell Superior proposa a David Moynat que torni a assumir la presidència de la Batllia

La cúpula judicial ofereix al jurista el càrrec després de rebre nombroses carbasses arran de forçar la renúncia de la fins fa poc presidenta Azahara Cascales

-
-
Roda el món i torna al Born, fa la dita. Després d’haver rebut carbasses de la immensa majoria de batlles o que possibles candidats no encaixessin entre el col·lectiu, el Consell Superior de la Justícia ha proposat formalment a David Moynat que torni a assumir la presidència de la primera instància judicial del país. Seria aquesta la solució que hauria trobat l’organisme presidit per Enric Casadevall per desencallar el ‘problema’ generat amb la renúncia forçada d’Azahara Cascales. Moynat encara no hauria donat una resposta afirmativa a l’oferiment.

El buit de poder creat després que Cascales es veiés obligada per la cúpula judicial a triar entre la presidència i la instrucció especialitzada, estava creant un caldo de cultiu i una tensió que amenaçava d’enquistar-se. És el Consell Superior de la Justícia qui té la potestat de designar el president de la Batllia. Això sí, després de consultar els responsables judicials. Els diversos contactes i trobades fets per la cúpula judicial no haurien conduït a cap consens i, finalment, i atès que està clar que Cristina Bea s’agafa una excedència tot just en acabar aquest any, Casadevall i el seu equip hauria proposat a Moynat, un altre dels batlles amb més anys a la casa, que torni a assumir el lideratge de la primera instància judicial.

El jurista expert en matèria civil demana uns dies per per analitzar la proposta després de rebre garanties que podria actuar amb marge de maniobra i sense ingerències

L’oferiment no és un pas menor atès que va ser el propi Consell Superior qui, forçant més o menys la màquina, i encara que essent formalment Moynat qui inicialment va posar el càrrec a disposició, va desposseir de la presidència, el 2015, l’ara proposat. El batlle estava immers en un procés penal i un expedient disciplinari derivat d’una suposada mala actuació en el marc d’un procediment judicial civil que el batlle dirigia i que la fiscalia va acabar qualificant de prevaricació en l’àmbit judicial. Tot allò va tensar molt diversos organismes jurisdiccionals i la confiança entre diversos actors del món judicial encara avui en primera línia.

Tot plegat fa que els uns i els altres vagin amb peus de plom a l’hora de moure fitxa. I també comporta, segons diverses fonts, que Moynat hagi demanat uns dies per reflexionar sobre la proposta i la conveniència de tornar a un càrrec que ja havia ocupat en un moment que, globalment, la Justícia es troba en una situació molt més complexa que quan ell va ser rellevat per Jaume Tor, ara magistrat de la sala civil del Tribunal Superior. Les fonts consultades han assegurat que el Consell Superior haurien ofert un marge de maniobra ampli a Moynat i garanties d’independència i no ingerència en l’actuació de la primera instància judicial. Responsables d’instàncies superior no veurien malament, almenys inicialment, que David Moynat tornés a la presidència de la Batllia.

Etiquetes

-

Relacionat

El canvi de presidència a la Batllia enverina la primera instància judicial
-

Relacionat

Azahara Cascales deixa la presidència de la Batllia enmig de cert enrenou

Comentaris

Trending