Azahara Cascales deixa la presidència de la Batllia enmig de cert enrenou

El Consell Superior 'convida' la jutge a centrar-se en la instrucció especialitzada i ara haurà de buscar relleu entre l'enuig del personal, satisfet amb l'impuls organitzatiu del darrer any

-
-
Menys d'un any haurà ocupat la presidència de la Batllia la instructora penalista Azahara Cascales. La renúncia al càrrec ja és formal i ara caldrà buscar-li relleu. La marxa de Cascales, però, malgrat que formalitzada com a voluntària ha tingut una clara empenta del Consell Superior de Justícia. La cúpula judicial ha 'convidat' la jutge a centrar-se en la instrucció especialitzada, en la investigació dels delictes econòmics. De moment no hi ha un relleu clar, encara que dos noms semblen agafar força, els d'Imma Rodríguez i Nàdia Alís. Entre el personal, la baixa de Cascales no s'hauria posat massa bé.

La dimissió forçada s'hauria acordat aquest dijous i aquest divendres mateix s'ha més o menys anunciat de manera oficial. Azahara Cascales encara ha assistit a l'acte patronal del Col·legi d'Advocats en qualitat de batlle presidenta. A Casa de la Vall ha coincidit amb el president del Consell Superior de la Justícia hauria coincidit amb el president de la cúpula judicial, Enric Casadevall, i altres membres de l'organisme. De fet, hauria estat el poder judicial qui hauria posat Cascales entre la tessitura d'haver de renunciar a la presidència de la Batllia o la instrucció especialitzada, encara que el mateix Consell Superior ja hauria encaminat la jutge a què es decantés per deixar el càrrec institucional i se centrés en la feina del dia a dia.

Cascales va accedir a la presidència de la Batllia el gener després que Jaume Tor esdevingués magistrat de la sala civil del Tribunal Superior. I no ha estat fins aquest setembre que s'ha posat al capdavant d'una de les dues batllies destinades als delictes econòmics i de delinqüència organitzada. Agafa el relleu de Canòlic Mingorance i, per tant, assumeix tots els casos derivats de la intervenció de BPA. Per això, especialment, el poder judicial li hauria demanat un esforç suplementari. Una major productivitat quant a l'especialització judicial. El CSJ disposa de dos inspectors que avaluen la feina feta i els rectors de la Justícia andorrana tenen molt en compte els seus barems.

El pres fugat

Les fonts consultades han reconegut, també, que a nivell social i entre alguns cossos de seguretat -la policia, els carcellers- hauria tingut molta repercussió la fuga d'un pres. Va ser Cascales com a instructora del cas qui va concedir el permís judicial -amb l'alliberament provisional condicionat inclòs, per tant- al reclús que s'havia de sotmetre a una prova mèdica a Espanya i que ja no ha tornat a la Comella. I malgrat que hi ha el convenciment que jurídicament es va actuar correctament i, en conseqüència, no s'obrirà pas cap expedient a la responsable judicial, es voldria un major enfoc laboral de la batlle. Les fonts oficials han bastit el fet que Cascales deixi la presidència de la Batllia per ser-li incompatible amb el volum de feina que general la instrucció especialitzada, això també és clar.

La renúncia, o el fet que la batlle deixi la presidència, no s'hauria ni entès ni, sobretot, rebut massa bé entre el personal de la primera instància judicial del Principat. La presidència assumeix un rol d'organització dins d'un sistema en què cada Batllia, cada oficina judicial, és plenament independent especialment quant a les resolucions judicials, les decisions que s'adopten. No obstant això, les fonts internes consultades han assegurat que Azahara Cascales, des de la seva arribada a la presidència, havia potenciat moltíssim l'organització i que el personal estava molt satisfet amb el sistema posat en marxa des de fa gairebé un any.

Salt a la política? Recanvis?

"Si es modifica el que la batlle ha impulsat aquests darrers mesos tornarem enrere", han assegurat les fonts, que esperen que sigui qui sigui el nou màxim càrrec institucional de la Batllia aprofiti la reorganització feta per Cascales, a qui per la seva sintonia (més un temps enrere que no pas ara) amb el ministre d'Interior i Justícia i ara candidat de DA a cap de Govern, Xavier Espot, no es descarta que més endavant pogués fer el salt a la política. De fet, ja va ocupar la legislatura passada un càrrec d'assessora equivalent en gran mesura al de la secretària d'Estat de Justícia i Interior actual, Esther Molné.

Per ara, formalment, no hi ha un recanvi clar per a la presidència. Els batlles més experimentats, o ja han ocupat el lloc i no hi volen tornar o estan en altres moments de la seva vida professional i personal. Pendents de canvis en alguns casos, fins i tot. D'excedències i altres. Arribats a aquest punt, hi ha dos noms que sonen amb més força que altres. El d'Imma Rodríguez, que segons algunes fonts hauria mostrat cert interès en el càrrec, i de Nàdia Alís, que pels seus molts anys de carrera a l'administració de Justícia, de voler-ho, tindria un notable suport entre el personal.

La primera és batlle especialitzada en administratiu després de ser molts anys secretària judicial. La segona és actualment responsable d'una Batllia civil després d'haver estat especialment secretària judicial en matèria penal, d'haver estat fiscal adjunta i de tornar a la Batllia ja com a batlle, primer de reforç especialment en matèria penal especialitzada i ara ja de manera titular com a civilista.

Etiquetes

Comentaris

Trending