El comissari Villarejo demana ara poder explicar les coaccions del 'cas BPA' el setembre

Comentaris

El comissari Villarejo demana ara poder explicar les coaccions del \'cas BPA\' el setembre
El comissari Villarejo demana ara poder explicar les coaccions del \'cas BPA\' el setembre
  • El policia jubilat havia estat citat per aquest matí com a testimoni i ha comunicat que li era impossible traslladar-se al Principat per raons "personals i professionals"
  • L'investigador espanyol hauria d'obtenir una autorització per poder-se desplaçar a Andorra i respondre en el marc de la causa que instrueix Manel Santolària

El comissari de policia espanyol jubilat José Manuel Villarejo ha comunicat a la Batllia aquest matí que li havia estat impossible traslladar-se al Principat “per raons personals i professionals” i que demanava que s’ajornés el seu testimoniatge en el cas de les amenaces i coaccions a dirigents de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins al mes de setembre. Serà ara el batlle instructor de la causa, Manel Santolària, qui decideixi si pren en consideració la petició del testimoni i el torna a citar per al mes que se li ha indicat o declina prendre declaració a l’agent integrant de la denominada ‘policia política’ espanyola. En ser un testimoni, el batlle pot decidir renunciar a escoltar-lo.

Villarejo havia estat inicialment citat a declarar la darrera setmana del mes de juny. Però pels mateixos dies també el van convocar a Madrid per declarar en relació amb una causa en la qual està acusat de ser el suposat agressor d’una metgessa. Davant d’aquesta coincidència, Villarejo va demanar un trasllat de dates i la Batllia el va finalment citar per aquest 6 de juliol. A Espanya li van suspendre la declaració i va comunicar novament al Principat la seva disponibilitat per traslladar-se a Andorra, si calia, aquells darrers dies de juny. Però el calendari no es va moure ja més i, avui, ha fet saber que li era materialment impossible poder acudir a la seu de la Justícia andorrana. Segons algunes fonts, entre altres coses perquè tot i jubilat, en ser funcionari de policia espanyol necessitava una autorització especial que no hauria obtingut per ara.

El batlle Santolària tenia molt interès en conèixer de primera mà el testimoni d’un home que ha reconegut que es va traslladar durant més d’un any a Barcelona per poder articular una investigació en relació amb el procés sobiranista català. Villarejo ha admès haver estat al darrere de l’obtenció de dades, entre altres, de la família Pujol que hauria culminat el 2014 quan al davant de l’operatiu ja hi havia llavors un company i ara un adversari manifest com Marcelino Martín Blas, un dels protagonistes d’un documental sobre les clavegueres de l’Estat espanyol que Televisió de Catalunya té previst emetre dimarts de la setmana que ve.

Justament, el batlle instructor de la causa al Principat i la seva secretària judicial van acudir la setmana passada a Barcelona a l’estrena de l’esmentat documental al cinema Aribau. Segons algunes fonts que van poder intercanviar parers amb Santolària, d’aquell reportatge el batlle en va extreure clarament que hi havia hagut tot un seguit de maniobres policials il·legals que van arribar a estendre en un moment donat els seus tentacles fins a Andorra. Però volia conèixer de primera mà la versió de Villarejo, que inicialment s’havia ofert a presentar-se davant la Justícia andorrana, entre altres coses perquè el comissari no apareix al documental. I en el programa ‘Salvados’ emès per La Sexta i centrat en exclusiva en una entrevista de 70 minuts al policia pràcticament no es referia a Andorra.

Comentaris

Trending