El comerç electrònic és de les primeres activitats que es posarà en marxa

Govern assegura que intensificarà els controls per evitar -i sancionar si cal- abusos amb els preus dels productes

-
-
El comerç ‘on-line’ serà una de les primeres activitats econòmiques, sinó la primera, que es posarà en marxa. Així ho ha insinuat el ministre portaveu i titular de Finances, Eric Jover, i en aquest sentit està treballant el Govern en el disseny del progressiu desconfinament, un aixecament de l’aïllament que serà molt lent i moderat. I que no s’acabarà de decidir del tot fins que no es tinguin els resultats dels tests d’anticossos que es faran en les properes setmanes.

Són molt els botiguers i comerciants del país que denuncien la injustícia i competència deslleial que suposa que firmes estrangeres sí que puguin operar al país ja que els serveis de missatgeria o de transport poden accedir al Principat i fer arribar els productes allí on s’escaigui. Una part d’aquests productes haurien d’arribar a Correos com a punt de distribució final. Jover, però, ha negat que l’alta activitat que suposadament té aquests darrers dies el servei espanyol de correu tingui a veure amb qüestions de paqueteria.

El que és clar, però, és que l’executiu treballa en permetre que serveis diferents als actuals que es puguin fer majoritàriament de forma telemàtica i que a tot estirar suposin el moviment d’uns pocs repartidors puguin anar duent-se a terme. La data de posada en marxa d’aquests serveis i la manera com es farà queda per veure encara, i més encara veient el comportament ciutadà davant l’anunci de la posada en venda de mascaretes a les farmàcies. Això ha suposat cues molt notables, un increment de la mobilitat per alguns carrers en un tram horari concret i l’esgotament de les proteccions en molts dels establiments farmacèutics.

Es negocia, encara sense una resolució clara, perquè Andorran Banking suprimeixi les comissions per a les transferències a bancs estrangers; la reducció, en qualsevol cas, serà parcial

En relació a les cues a Correos, el ministre portaveu ha explicat que se’ls ha assegurat que aquest volum inhabitual les darreres setmanes de persones esperant per accedir a les instal·lacions de l’empresa espanyola es devia a la utilització dels serveis financers. En efecte, molts usuaris han acudit a Correos per usar els serveis del denominat sistema ‘Western Union’ per fer transferències monetàries a l’estranger. Aquesta situació té a veure amb les altes comissions que cobren els bancs per transferir diners a bancs de fora del Principat.

Jover ha afirmat que les transferències que es fan a través de Correos van més enllà o són de diferent naturalesa respecte dels que es poden fer per la via bancària. No obstant això, el titular de Finances ha explicat que s’està negociant amb Andorran Banking per mirar de suprimir una part de les comissions que les entitats bancàries cobren per enviar diners a altres bancs, fora del Principat. El ministre, però, no ha donat cap més detall.

Al portaveu governamental també se li ha demanat per l’increment de preu, suposadament abusiu en alguns casos, que es tan experimentant alguns productes, alguns d’ells de primera necessitat o, com a mínim, d’alimentació. Jover ha afirmat que s’intensificaran els controls per part dels inspectors de comerç i que si cal obrir expedients i sancionar, es farà com ja s’han fet amb un parell de farmàcies.Nou milions concedits en el programa de crèdits tous

El Govern ha estimat parcialment o totalment 179 de les 1.314 sol·licituds que s’han formalitzat en el programa de crèdits tous. En total, i fins ara, en el marc de les 207 peticions resoltes (28 han estat desestimades) han suposat la concessió de 9,1 milions (38% del sol·licitat) per despeses de funcionament i 280.000 (9%) en despeses per a préstecs. Les 1.314 demandes fetes, s’ha dit, estan repartides entre 489 per autònoms i 825 per empreses i, en global, una sol·licitud de 372 milions d’euros globals. El ministre de Finances, Eric Jover, ha explicat que empreses i autònoms mostren els deutes i préstecs globals independentment de l’horitzó actual i el programa només és per les quotes de la crisi, amb una longitud ara escurçada a dos mesos. Jover ha afirmat que encara a hores d’ara entren peticions i en molts casos ara són petites empreses o autònoms que no tenen infraestructura i triguen més a preparar la documentació. “M’agradaria recordar que qualsevol que tingui dubtes sobre la presentació pot trobar a la pàgina web de Govern la informació relatival i ara s’ha afegit 96 preguntes i respostes per fer-ho més fàcil”, ha afirmat el titular ministerial. 

Comentaris (10)

Trending