El Brexit frena el turisme britànic en general i Andorra també se’n ressent

La manca de neu s’està deixant notar en una primera part de gener força fluixa a nivell turístic tot i que els agents del sector comencen a notar petits signes de recuperació

Esquiadors en un dels paratges del domini Grandvalira.
Esquiadors en un dels paratges del domini Grandvalira. GRANDVALIRA

La manca de neu està sent un escull important per al sector turístic en general, que òbviament va més enllà de les estacions d’esquí i inclou des d’establiments hotelers a altres operadors. Una vegada passat el període nadalenc, les primeres setmanes de gener estan sent molt complicades. El turisme rus i britànic està experimentant una reculada notable al Principat fins ara. En aquest darrer cas, hi contribueix, i molt, el Brexit. El procés polític està frenant els britànics alhora de moure’s i aquest fet s’està deixant notar al Principat.

Diferents fonts del sector turístic han explicat que en funció del lloc o del tipus d’agent del que es tracti -hotel, estació, apartaments…-, la reculada de britànics està sent d’entre el 20 i el 50%. Les fonts consultades han assegurat que els majoristes turístics expliquen que més que la manca de neu, que també pot tenir un efecte desaccelerador, el que més s’està deixant notar, el que més incidència està tenint a nivell de la frenada que pateix el turisme britànic és el procés de negociació que hi ha al Regne Unit sobre l’encaix amb la Unió Europea. Aquest procés polític està generant molts interrogants i això ha frenat el turisme britànic.

En general, les fonts consultades han assegurat que aquestes primeres setmanes de gener estan sent força complicades -sempre hi ha algunes excepcions, també han remarcat els consultats- i, alhora, també s’adverteix els darrers dies una certa reviscolada de reserves, malgrat que no amb la força que caldria esperar per l’època de l’any en què ens trobem. Les mateixes fonts han assegurat que també hi ha hagut un retrocés notable de turistes russos. En tractar-se de turistes de llarga distància, per dir-ho d’alguna manera, la recuperació en aquest cas es preveu més complicada.

Malgrat que la temporada hivernal no està sent fàcil, totes les fonts consultades han afirmat que encara és molt aviat per parlar de balanços. De fet, en el sector estricte de la neu, hi ha més d’una empresa de gestió d’estacions que ha vist recompensat l’esforç per intentar mantenir unes condicions de neu com a mínim dignes amb un acompliment de la previsió de facturació i, en alguns casos (Arcalís) fins i tot superar-la. La davallada de temperatures dels darrers dies acompanyada d’algunes precipitacions, encara que febles, també contribuiria a la remuntada, que tot sovint té un component emocional important.

Etiquetes

Comentaris

Trending