El 40% de les parcel·les on hi ha tabac plantat han patit les conseqüències de les pedregades

S’han registrat set episodis de calamarsa, sent la parròquia de Sant Julià la més afectada malgrat que no es preveu que hi hagi més d’una o dues declaracions de sinistre total

Camp de tabac a tocar el camí ral de la Massana, ja havent passat Sant Antoni de la Grella; les plantes estan afectades per la calamarsa de forma lleu.
Camp de tabac a tocar el camí ral de la Massana, ja havent passat Sant Antoni de la Grella; les plantes estan afectades per la calamarsa de forma lleu.
Gairebé la meitat de les parcel·les del país en què es planta tabac han patit els efectes d’algun dels set episodis de pedregades que s’han registrat aquest estiu. En alguns casos, la calamarsada ha trucat dues vegades a la porta dels colliters. En total, més d’un milió de plantes han resultat afectades, la meitat de les quals a Sant Julià, però no es preveu que es declarin més d’un o dos casos de sinistre total.

Actualment, els perits que treballen per l’asseguradora de l’Associació de pagesos i ramaders (APRA) estan fent les avaluacions escaients, segons fonts del col·lectiu, que han explicat que en el que va d’estiu s’han registrat 250 declaracions de sinistre per pedra. Les primeres dades, i a falta de la confirmació oficial, indiquen, però, que només una o dues parcel·les en tot el país seran declarades sinistres totals i caldrà fresar-les. En principi tot sembla indicar que serà a Sant Julià, on les calamarsades han tingut una major incidència.

En concret, l’APRA hauria registrat set episodis de calamarsa, encara que un s’hauria estès durant dos dies. Així, la primera pedregada s’hauria donat el 7 de juliol i hauria afectat les parròquies d’Andorra la Vella, Encamp, Escaldes i Sant Julià. La segona compareixença de la pedra d’aquest estiu amb afectació a les plantacions de tabac hauria estat el 20 de juliol i hauria quedat limitada a Escaldes. L’endemà va ser Sant Julià la parròquia afectada pel tercer episodi de calamarsa.

La pedra ha malmès, amb més o menys intensitat, més d’un milió de plantes; 407.000 van rebre en terres lauredianes entre el 24 i el 25 de juliol

Entre el 24 i el 25 de juliol s’hauria viscut l’episodi de pedra més fort del que portem de l’estiu segons les dades facilitades per l’entorn colliter. La parròquia afectada hauria estat íntegrament Sant Julià i haurien quedat malmeses, només com a conseqüència d’aquesta calamarsada, 407.000 plantes, que corresponen ja gairebé a la meitat de l’1.011.000 que s’han vist afectades per ara en tot el país i durant tots els episodis de meteorologia adversa.

Les altres tres pedregades haurien tingut una repercussió més evident cap a la part alta del país. Així, el 9 d’agost li va tocar el rebre a Canillo en solitari. El tabac d’aquesta parròquia va tornar a patir els efectes de la calamarsa el 12 d’agost, que també va afectar la Massana i Ordino, i la Massana i Canillo juntament en aquesta ocasió amb Encamp també van patir les conseqüències de la pedra el 16 d’agost. En total, un 40% de les parcel·les conreuades amb tabac afectades d’una manera o altra.

Per evitar nous episodis adversos, i vist que el tabac ja ha madurat suficientment en la majoria de plantacions, els colliters ja estan procedint a retirar de manera ja força general ara el tabac. En aquest sentit, els pagesos el que fan és primer collir les mates bones i deixar les plantes foradades per al final, perquè estan ja malmeses, si vingués una altra calamarsada fos la ja afectada qui en rebés de nou l’impacte. Sense pràcticament sinistres totals, es preveu una bona temporada collitera. Una altra cosa serà la qualitat del tabac collit. Això fins que no s’assequin les plantes és més complicat de saber.

Un tractor disposat a participar en la recollida de tabac en una plantació a l'entrada de la carretera d'Aixovall. | ALTAVEU

 

-

Relacionat

Els colliters comencen tímidament la recol·lecta del tabac

Comentaris

Trending