Els talls a les carreteres catalanes aquest divendres posen els transportistes en alerta

Els transportistes de viatgers i, sobretot, de mercaderies, preveuen una situació molt complicada en sumar-se molts dies festius sense poder treballar

-
-
La sortida que es preveu de ciutadans del país aquest divendres per iniciar les vacances de Nadal pot ser molt complicada. També l’accés de turistes a Andorra i, en general, la mobilitat en direcció a l’Estat espanyol. Grups de protesta per la celebració d’un consell de ministres espanyol aquest divendres a Barcelona han anunciat talls a diversos punts de la xarxa viària catalana. I hores d'ara hi ha tants dubtes sobre la veracitat d'algunes informacions que, el que és clar, és que els transportistes del país, tant de viatgers com de mercaderies estan en alerta i es temen el pitjor. De fet, la majoria de professionals ja no sortirà aquest divendres.

De moment, el Govern no preveu cap dispositiu especial perquè tampoc no està clara la veracitat d'algunes de les accions que s'han anunciat a la xarxa, tal i com ha dit el ministre portaveu, Jordi Cinca, que espera que no hi hagi cap incidència que afecti "la fluïdesa" circulatòria per Catalunya i en conseqüència la jornada transcendeixi "el més normal possible". Els responsables d'Interior estan en permanent contacte amb els seus homòlegs catalans per saber per on poden anar les coses.

Els transportistes, davant el mar de dubtes, cada cop tenen més clar de no sortir a la carretera. Fonts de l’associació que aglutina els principals transportistes de mercaderies del país han explicat que han estat els propis proveïdors que han demanat als clients andorrans que aquest divendres no facin cap cap a Barcelona atès que es preveu una situació molt complicada. D’aquí que la majoria de transportistes ja havien desistit d’intentar moure’s. 

El Comitè de Defensa de la República (CDR) de l’Alt Urgell, per exemple, ja havia fet una crida als seus simpatitzants a afegir-se a una marxa lenta per la C-14 en direcció a Barcelona, amb l’objectiu final que a Ponts quedi tot parat, una acció que ja va passar fa uns mesos. La mateixa delegació urgellenca dels CDR ha assegurat que no és oficial ni tampoc cert que es pretengui tallar la frontera andorrana, encara que en alguns fòrums així es manté. D'aquí, per exemple, que els professionals del transport o el propi Govern hagin mostrat la seva "preocupació".

Fonts consultades han lamentat els molts inconvenients que poden suposar algunes de les incidències, més encara si són imprevisibles i de durada indeterminada. Es dóna el cas que aquest dijous és el darrer dia de feina en el sector de la construcció abans d’iniciar les vacances de Nadal. I hi ha moltes famílies, especialment les portugueses, que tenien previst marxar divendres a primera hora del matí cap als seus punts d’origen.

Més enllà d'això, els transportistes, que no preveuen sortir divendres, es troben amb el fet que dissabte i diumenge normalment no se circula -els punts duaners no són hàbils- i dimarts i dimecres és festa. Només durant la jornada de dilluns, i encara poques hores, es podrà transitar amb productes periples, és a dir, carburants i comestibles. Els transportistes de viatgers, amb Nadal al capdavant, tenen tots els números d’anul·lar tots els seus trajectes per aquest divendres.

I a la frontera?

La protesta del 21-D enrareix molt la situació. Caldrà veure com transcorre la jornada. Però les previsions mig anònimes que corren per les xarxes no són gaire esperançadores, malgrat que el CDR Alt Urgell ha tret validesa al missatge que establia un tall a la frontera hispano-andorrana. Així es convidaria a tallar la frontera andorrana. En concret, i a partir de les 4.30 hores de la matinada, es pretén fer un tall a la “carretera N-145 a l’alçada de la Farga de Moles fins a arribar a la frontera i, si es pot, passar la frontera i tallar un tros d’Andorra”, segons que pregonen alguns dels missatges.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending