La meitat dels escolars asseguren que no els agrada llegir

La lectura és de les darreres activitats d’oci que contemplen els joves, que com més grans es fan, menys llegeixen

Marie Pagès, Ester Vilarrubla i Inaki Rubio en la compareixença.

A la meitat dels escolars del país els agrada poc o gens llegir. A més a més, com més grans es fan els joves, menys llegeixen. La lectura és una de les darreres activitats d’oci que contemplen els adolescents, que pràcticament mai trepitgen una biblioteca. Ni la de l’escola ni encara menys la nacional o comunal. Així ho posa de manifest una enquesta feta pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) en el marc d’un treball del ministeri d’Educació per tal de fomentar l’interès per la lectura.

L’enquesta en qüestió -s’ha realitzat amb un qüestionari autoadministrat per Internet des dels centres educatius als alumnes de segona ensenyança entre l’1 de febrer i el 25 d’abril del 2021, quan es van recollir un total de 3.650 enquestes vàlides- posa de relleu com s’incrementa el percentatge de joves que no llegeixen a mida que es fan gran (els que no llegeixen passen del 10% al 53% entre els 11 i els 17 anys) i, també entre aquests paràmetres d’edat, cau la xifra de lectors forts. És a dir, els que llegeixen cinc o més llibres de manera habitual. També queda clar que les noies llegeixen més que els nois.

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha lamentat “la baixa socialització de la lectura”, tot remarcant que entre els joves “no se’n parla sovint”, “hi ha una pèrdua d’interès” i, alhora, “no és un regal que esperen”

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha lamentat “la baixa socialització de la lectura”, tot remarcant que entre els joves “no se’n parla sovint”, “hi ha una pèrdua d’interès” i, alhora, “no és un regal que esperen”. Cau tant la lectura acadèmica com la recreativa. Els escolars més lectors són, sovint, els que millors notes treuen. Vilarrubla també ha advertit que hi ha “un risc de feminització” perquè malgrat que es nega el fet, al final, que siguin les noies les que més interès per la lectura tenen, pot comportar que els nois encara deixin de llegir més.

Vilarrubla, acompanyada de la directora del departament d’Inspecció i Qualitat Educativa, Marie Pagès, i el professor Iñaki Rubio, han presentat un pla de foment de la lectura per al període 2021-2025. El primer objectiu és frenar la davallada de lectors i, a mesura que es pugui, mirar de fer créixer l’interès. Un dels reptes és incorporar la lectura en aquelles matèries educatives de naturalesa no lingüística i tenir en compte les eines digitals, que potser fins ara no s’han tingut prou en compte. Tal com han explicat Vilarrubla i Pagès, es tracta d’un projecte transversal que té als centres educatius com a agents de referència per a la promoció de la lectura i que compta amb la implicació del sector cultural i literari. Els destinataris són els alumnes, els centres educatius i els docents.

Amb aquesta motivació es duran a terme diferents accions i mesures d’entre les quals es destaquen, per exemple, l’ampliació de recursos pedagògics, la diversificació d’estratègies de foment de la lectura o la revisió dels plans lectors del centre. A més, Iñaki Rubio ha avançat que es preveuen organitzar unes jornades d’intercanvi entre sistemes educatius per compartir recursos i propostes, així com fomentar encara més els intercanvis amb el sector cultural mitjançant accions conjuntes o generant connexions entre els centres educatius i les biblioteques.

Etiquetes: