Marsol anuncia la creació d’un registre d’estudiants andorrans a l’estranger per captar talent local

La ministra ha precisat que aquest inventari d’alumnes universitaris s’elaborarà amb l’ajuda del ministeri d’Educació, que ja compta amb un cens escolar (encara que aquest queda tallat a Batxillerat); la nova eina, però, estaria condicionada per la protecció de dades i requeriria la voluntat dels estudiants de formar-ne part

Baró i Marsol aquesta tarda al Consell General.
Baró i Marsol aquesta tarda al Consell General. Consell General

Conxita Marsol, ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, ha anunciat aquesta tarda al Consell General, durant la sessió de preguntes al Govern, la creació d’un registre d’estudiants universitaris andorrans que estiguin formant-se a l’estranger per tal de poder retenir el talent local. Ha estat Cerni Escalé, conseller general de Concòrdia, qui ha demanat a Marsol per les mesures previstes a l’hora de captar professionals andorrans qualificats, amb estudis superiors.

La ministra ha precisat que aquest registre s’elaborarà amb l’ajuda del ministeri d’Educació, que ja compta amb un cens escolar, encara que aquest inventari queda tallat a Batxillerat. El responsable d’Educació, Ladislau Baró, també ha remarcat que la UdA té el seu propi registre.

El problema, doncs, està en el desplaçament d’aquestes ‘promeses’ a l’estranger i el no retorn al país (se’ls perd la pista). En aquest sentit, Marsol ha admès que “Andorra té capital que ha anat creixent fora de les seves fronteres”. Escalé, per la seva banda, ha recordat que el 75% dels treballadors del Principat compta únicament amb estudis secundaris i aquest fet “té un impacte en el tipus de serveis que podem oferir”.

Baró ha ampliat que el ministeri que lidera treballa en l’elaboració d’aquesta eina de gestió del talent. Una eina “més sofisticada” que el cens escolar, però que implica un tractament de la informació delicat, ja que estaria condicionada per la protecció de dades. La inclusió, doncs, dels estudiants en universitats estrangeres dependria de la seva voluntat: “Oferirem incentius perquè formin part voluntàriament del registre”.

A més a més, Marsol, responent una pregunta del conseller de Concòrdia Pol Bartolomé sobre les mesures i els projectes del Govern en matèria d’emprenedoria i innovació, ha reiterat que l’edifici de CATSA ha de ser el “buc insígnia”, el “pal de paller”, de l’àrea d’innovació descentralitzada que l’executiu està acabant de conformar i que la ministra presentarà d’aquí a unes setmanes. Un full de ruta que hauria d’esclarir el ball d’intencions que circula darrerament i no permet entreveure una estratègia del tot clara.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending