El ‘compromís del bon/a pare/mare’ indigna famílies de l’Escola andorrana

La ministra d’Educació treu ferro al document que han de firmar els progenitors comprometent-se a vetllar per la bona conducta sanitària dels seus fills, però el titular de Salut recorda que “hem de ser molt estrictes”

Els ministres de Salut, Joan Martínez Benazet, i Educació, Ester Vilarrubla, donat explicacions sobre el cribratge educatiu que es va fer a l'inici de curs.
Els ministres de Salut, Joan Martínez Benazet, i Educació, Ester Vilarrubla, donat explicacions sobre el cribratge educatiu que es va fer a l'inici de curs. Toni Solanelles

Cribratges i documentació. Proves serològiques i de detecció ràpida de coronavirus i ‘manuals’ de comportament per evitar contagis a l’escola. D’aquesta manera s’inicia el compte enrere del nou i excepcional curs. I s’inicia amb cert malestar i estupefacció de molts pares de l’Escola andorrana que no acaben d’entendre com se’ls trasllada la total responsabilitat de vetllar perquè els seus fills tinguin una bona conducta sanitària i no acabin infectats de Covid.

La quarta planta de l’aparcament comunal de Prat de la Creu acull, a mode d’‘stop lab’ les proves de detecció del virus -via serològica, via TMA- tant en docents com en qualsevol personal que tingui relació amb les escoles com, també, entre els escolars a partir de dijous. Aquest dimarts solament entre 478 persones que hi havien passat a 2/4 de 5 de la tarda i un màxim de 800 que es podrien cribrar fins a les 8 quan es clou la jornada hauran passat per les instal·lacions.

Els progenitors o tutors del alumnes del sistema andorrà s’han de comprometre “a fer una vigilància periòdica de la simptomatologia de meu fill/a. Així mateix, em comprometo a no portar a l’escola el meu fill/a en el cas que es trobi indisposat/da o tingui febre”

És un bon ritme, segons que ha afirmat la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, que ha explicat que hores d’ara uns 2.000 dels 2.500 adults (no escolars) que com a molt haurien de passar les proves ja s’han inscrit per fer-ho. L’èxit entre l’alumnat no es podrà comprovar si no és en el dia a dia, atès que no hi ha en aquest cas obligació d’inscriure’s prèviament. “El balanç és el correcte”, ha indicat la titular d’Educació que hi ha afegit que en aquesta primera jornada per a personal docent de l’Escola andorrana i el sistema espanyol, més els professionals de l’Escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell “no hi ha hagut moments ni de col·lapse ni de queixa”.

De fet, la comprovació in situ corrobora les paraules de la ministra quant a la celeritat en fer-se les proves. També l’Altaveu ha comprovat l’enuig de molts pares, en aquest cas només pot ser de l’Escola andorrana, per la responsabilitat que se’ls trasllada. Tant els docents com els pares estan rebent un document de normes sanitàries a seguir. En el cas dels pares de l’Escola andorrana, dit document va acompanyat d’una mena de carta que inclou l’edicte pel qual s’estableix com a obligatori l’ús de mascaretes i que inclou altres indicacions sota el títol de ‘Compromís de seguiment de les normes sanitàries al centre educatiu’.

En dit document s’hi explicita, per exemple, que “minimitzar el risc de transmissió de la infecció, els adults, joves i infants majors de 6 anys que accedeixen a un centre educatiutenen l’obligació de fer ús de la mascareta. Així mateix, també han de seguir les Consignes sanitàries que el ministeri de Salut hagi establert de manera consensuada amb el ministeri d’Educació en els centres educatius”. Es recorda que “les normes de seguretat sanitària estan penjades en diferents espais del centre educatiu i són explicades de manera reiterada a tots els alumnes de l’escola per tal que tothom tingui coneixement de les actuacions que s’han de seguir”.

Hores d’ara uns 2.000 dels 2.500 adults (no escolars) que com a molt haurien de passar les proves ja s’han inscrit per fer-ho; l’èxit entre l’alumnat no es podrà comprovar si no és en el dia a dia, atès que no hi ha en aquest cas obligació d’inscriure’s prèviament

Per tot plegat, i “amb l’objectiu de vetllar per la seguretat de tota la comunitat educativa del centre es presenta el següent compromís de seguiment de les normes sanitàries que totes les famílies han de signar i retornar al centre l’endemà del seu lliurament”. I a partir d’aquí, els progenitors o tutors legals de l’alumne menor d’edat s’han de comprometre a “a col·laborar en el seguiment de les normes sanitàries establertes al centre educatiu i a fer una vigilància periòdica de la simptomatologia de meu fill/a. Així mateix, em comprometo a no portar a l’escola el meu fill/a en el cas que es trobi indisposat/da o tingui febre”.

Les diferents famílies que que han mostrat el seu malestar han assegurat que es tracta d’una fórmula més de l’Escola andorrana de treure’s responsabilitats de sobre i que “fins ara mai ningú ens havia dit que havíem d’evitar que els nostres fills tinguessin la grip o la varicel·la”. En qualsevol cas, Ester Vilarrubla ha tret ferro a la qüestió i ha vingut a dir que dit compromís és una extensió del que es feia en altres cursos. “Formava part de l’agenda escolar” per tal que tant pares com alumnes estiguin “compromesos en educar en la responsabilitat, en el respecte dels materials… i ara toca ser incisius en la qüestió del coronavirus”.

La quarta planta de l'aparcament comunal de Prat de la Creu acull l''stop lab' per a la comunitat educativa.

Relacionat

La mascareta serà obligatòria tant al bus escolar com a les activitats extraescolars de centre

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha estat una mica més contundent i ha deixat clar que en la situació actual “hem de ser molt estrictes” i que símptomes que fins ara tenien poca incidència o no s’apreciaven ara, de forma directa, ha de fer que “l’infant es quedi a casa. S’ha de ser molt més curós que abans” per evitar que per un excés de risc s’hagi de confinar una aula sencera. “Qualsevol símptoma, un malestar general, una dècima de febre, ens ha de fer pensar”, ha remarcat el ministre de Salut.

Cribrar, rastreig

Martínez Benazet ha insistit en la necessitat de “cribrar, cribrar i cribrar i, després, rastrejar, rastrejar i rastrejar” i sempre que toqui, que és majoritàriament sempre, amb la mascareta posada. “La Covid ha vingut per quedar-se i la tindrem amb nosaltres fins que tinguem una vacuna eficaç o fins que marxi”. Per tant, “una de les estratègies que tenim” és el cribratge continu tant de la població escolar com dels centres sociosanitaris a banda, és clar, de l’MMD. Mascareta, mans (rentades) i distància.

El titular de Salut ha deixat clar que tot i que cribrem “tindrem algun brot” que potser obligarà a aïllar alguna classe sencera. Però es vol intentar minimitzar aquesta circumstància. Martínez Benazet no espera que sobretot entre els docents, tampoc entre els infants, “hi hagi una positivitat massiva”. Els infants que donin positiu abans de començar el curs s’hauran de quedar a casa i es farà l’estudi epidemiològic de seguiment corresponent. Els professors o mestres que resultin contagiats tindran baixa laboral i si fos el cas, s’activarien “els mecanismes” de substitució que el ministeri d’Educació té previst, segons Vilarrubla.

IMG 5264
Els docents han estat cribrats a un bon ritme. Toni Solanelles

Martínez Benazet ha tornat a insistir que si un infant és positiu i s’ha de quedar a casa, com que els seus pares són contactes directes i s’han de confinar, tindran una baixa laboral. Ara bé, si un infant s’ha d’aïllar perquè és company de classe d’un positiu, els pares d’aquest contacte de nen positiu “pot treballar amb normalitat”. Només en el cas que no tingui els mitjans per fer-se càrrec del menor i s’hagi de quedar a casa, si escau, haurà d’acollir-se a la prestació que facilita Afers Socials equivalent al salari mínim.

Tant Benazet com Vilarrubla han assegurat que en la traçabilitat d’eventuals casos, en el rastreig d’eventuals infeccions, és molt important la fitxa que es demana als pares que omplin. I en aquesta fitxa, que també va inclosa en la documentació que s’ha fet arribar aquest dimarts a les famílies, no només s’hi han de posar les activitats o les persones amb qui el menor té contacte en el marc de l’escola. Si a més s’hi inclou informació sobre eventuals activitats extraescolars fora del centre que l’infant faci, més dades en cas de resultar contagiat.

Comentaris (8)

Trending