L’allargament dels confinaments escolars treu de polleguera les famílies

L’acumulació de positius ha enganxat desprevinguts els ministeris d’Educació i Salut, que no esperaven tants casos a les aules de cop, i per evitar contagis en alguns casos, i per guanyar temps en altres, s’estan dilatant la realització de proves davant la indignació dels pares

Les aules aïllades no es desconfinen si ni hi ha l'autorització sanitària.
Les aules aïllades no es desconfinen si ni hi ha l'autorització sanitària.

Les darreres hores moltes de les famílies que tenen fills en edat escolar confinats tot esperant la realització de proves sobre el coronavirus abans de poder retornar a classe han rebut comunicacions del ministeri de Salut per les quals els posposen uns dies aquests anàlisis i els allarguen, conseqüentment, els dies d’aïllament, davant la desesperació de petits i grans i la sensació de disbauxa, descontrol o, almenys, manca de previsió.

La manca d’explicacions clares o la dificultat que tenen els pares per trobar un interlocutor vàlid a Salut està generant encara més malestar. La situació, el moment, no és fàcil. Però les famílies, sigui quina sigui la seva condició o situació econòmica o laboral no acaben d’entendre que després de tot un estiu i sabent el risc que es corria amb l’inici del curs hi hagi el que consideren “tanta improvisació”. De fet, diversos pares d’alumnes confinats -de centres com el Sant Ermengol o el Janer, per posar dos exemples- han dut a terme diverses gestions entre aquest dijous i aquest divendres per mirar d’aclarir la situació i, a banda de les comunicacions escrites que estan reben, la resta de directrius o explicacions que els donen no fan res més que enfurismar-los més.

Segons diverses fonts, tant el ministeri d’Educació com, sobretot, el de Salut estan sobrecarregats de feina “perquè no s’esperava una acumulació de casos positius i de confinaments. Havien fet una previsió més esglaonada”. I quan les previsions no s’han complert, han començat els problemes. Sigui per evitar contagis en alguns casos, i per guanyar temps en altres, s’està dilatant la realització de proves davant la indignació dels pares, que veuen com per ser contactes de contacte haurien de fer vida normal però, òbviament, no poden.

Tant per a l’administració com per a les llars, la gestió dels contagis està sent un veritable problema; cert és, però, que l’autoritat sanitària no esperava una incidència tan alta a aquestes alçades del curs

“Estan retardant les proves per fer temps i així poder resoldre, posar ordre, als procediments”, han remarcat algunes de les famílies, que han explicat que també la direcció del centre on tenen escolaritzat el seu fill els ha indicat que fins que no autoritzi Salut, l’aula en qüestió continuarà tancada. “El meu fill ja té tres TMA negatives. Tot plegat vol dir que fins que no es curi el darrer alumne infectat de la seva classe no es reobrirà tota l’aula i el meu fill no podrà tornar a l’escola amb el greuge que això li pugui suposar a ell i a nosaltres, els seus pares”, es demana una mare indignada que aquest matí anava de trucada en trucada, de correu electrònic en correu electrònic esperant obtenir una resposta més clarificadora de les que ha obtingut els darrers dies.

És clar, o almenys així ho han posat per escrit responsables de l’àrea de Salut Pública, que en algunes de les classes ja aïllades han anat apareixent nous casos positius. I aquest seria el motiu pel qual s’estan posposant les noves proves de detecció a la resta de companys. I, ep, mentre no hi hagi resultats d’aquesta prova que es fa esperar, el fill o filla en qüestió “haurà de mantenir l’aïllament domiciliari (no pot sortir sota cap concepte de casa)”. I el remarcat en negreta apareix en les cartes per a indignació dels pares que, en alguns casos, quan siguin sotmesos els seus fills a nous exàmens farà pràcticament vint dies que estan confinats.

Martínez Benazet i Vilarrubla durant la roda de premsa d'aquest divendres.

Relacionat

Els casos de Covid-19 augmenten en 83 en dos dies

De tota la informació que estan recopilant les famílies -els grups de WhatsApp treuen fum- se’n dedueix, asseguren les fonts consultades, que les previsions han fallat, que hi ha hagut “errors en les dates de proves comunicades i, fins i tot, que s’han creuat alguns dels resultats”, i en tot cas que hi ha una “mala gestió administrativa força notable” que ara, en part, es vol mirar de resoldre, s’hi voldria posar ordre, guanyant temps amb uns dies més de confinament d’alguns dels menors ja aïllats per tal de forçar aquell esglaonament que pensaven que hi hauria i no s’ha donat: tot ha vingut de cop, aparentment, encara que quelcom més es pogués ja esperar.

Comentaris (15)

Trending