Educació i el comú d’Encamp busquen lloc per al menjador i el pati de l’escola de Segona Ensenyança

Després de mantenir diverses reunions, s’ha pogut trobar la solució perquè tots els alumnes puguin fer l’activitat lectiva al centre, que veurà alterada la normalitat per les obres que s’han de fer per la via d’urgència per reforçar el mur que sosté l’edifici

El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres
El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres Altaveu

Un moviment de terres rere l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança de la Vall d’Orient, a Encamp, ha posat en tanta tensió el mur que en part sosté l’edifici que s’hi haurà de fer una actuació d’emergència. Mentre es facin les obres, hi ha una part del centre que quedarà inhabilitat. En concret, Euducació i el comú encampadà busquen espais a la parròquia per al menjador i els patis.El Govern garanteix que els espais que s'obrin són segurs.

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha assegurat que després de les reunions mantingudes tant amb la direcció de l’Escola andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp com amb la cònsol de la parròquia, Laura Mas, i després de la feina feta de redistribució d’espais feta des del centre afectat per la cessió del mur de contenció, tota l’activitat lectiva es podrà dur a terme al recinte educatiu mateix. "Tots els alumnes tindran cabuda dins l’escola", ha assegurat la titular d’Educació després d’explicar que espais que estaven pensats inicialment per a d’altres menesters, finalment esdevindran aules.

El que de ben segur que no es podrà utilitzar serà ni el menjador ni el pati. Per tant, es busquen alternatives. Molt probablement, o gairebé segur, fora de l’equipament escolar però es mira que no sigui molt lluny del mateix emplaçament, encara que això encara està en l’aire. "El comú ens ajudarà en aquesta recerca" per tal d’aconseguir que els eventuals despleçaments que s’hagin de fer siguin el menys llargs possibles.

I és que tant és el perill que es corre que pugui baixar el mur de contenció i tot plegat després que l’obra s’iniciarà, fins i tot, abans que comenci el curs escolar. L’actuació obligarà a recol·locar part dels alumnes del centre en espais diferents dels que seria habituals. I és que, per ara, una part del centre escolar s’ha declarat inhàbil. 

El ministeri d’Ordenament Territorial ha licitat les obres de reforç del mur ancorat a l’escola. Es tracta d’una intervenció que té com a objectiu reforçar la seguretat estructural d’aquesta infraestructura, construïda entre els anys 2006 i 2007. El mur on es durà a terme la intervenció, és objecte de seguiment i inspeccions periòdiques anuals. La darrera que es tenia fins a la data, de l’estiu del 2019, indicava que els valors de tensió dels ancoratges estaven dins dels valors de seguretat establerts.

Els ministres d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i membres dels seus equips s’han reunit aquest dimarts amb la direcció de l’escola; s'estan acabant de perfilar algunes qüestions però el Govern garanteix que els espais que s’usin seran segurs

Un cop s’ha fet la revisió d’enguany, s’ha constatat un increment molt elevat de la tensió del mur, degut molt probablement, tal com indica l’últim informe elaborat per enginyers especialitzats, a un moviment del terreny posterior que segons l’administració “no era previsible”. Davant d’això, el ministre Jordi Torres, ha explicat que els espais inhabilitats són tots els que hi ha al costat del pati de la planta baixa.

La intervenció passa per construint una nova filera d’ancoratges i bigues metàl·liques que s’adossaran sobre el parament del mur. També es preveu instal·lar un sistema per drenar l’aigua que pugui acumular-se rere la paret. La declaració de modalitat d’emergència de les obres suposa que un cop s’acabi el termini per presentar ofertes el 9 de setembre, comencin de manera immediata i, segons Torres, encara no se sap el cost de les mateixes.

La durada prevista és de dos a tres mesos. Paral·lelament, des que es va tenir constància de l’informe, el passat mes d’agost, es mesura diàriament la instal·lació per comprovar si hi ha moviments que indiquin un augment de la inestabilitat del mur. El ministeri d’Ordenament Territorial i el d’Educació i Ensenyament Superior, han acordat, com a mesura d’extrema precaució, inhabilitar una zona del centre. Aquests espais quedaran desocupats fins que es pugui assegurar un nivell suficient de solidesa del mur.  "Hi ha una situació de risc", ha reconegut Torres però "està molt ben acotat".

Els ministres d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i membres dels seus equips s’han reunit aquest dimarts amb la direcció de l’escola i amb representants de cada departament de les àrees d’aprenentatge per informar-los de la situació. "La preocupació del Govern és la seguretat del personal que acudeix a l'escola. Vull transmetre un missatge de de tranquil·litat a les famílies i als alumnes perquè segons els nostres enginyers, els espais que es faran servir són totalment segurs" ha conclòs Torres.

Comentaris (2)

Trending